Olasznak is tilos a vadászat!

Olasznak is tilos a vadászat!
Szatmár megye – Az EKE lakossági bejelentés alapján ment ki ellenőrizni a Kismajtényi Halastóhoz. A területete koncesszióba vett olasz magánvállalkozó baseball ütővel fogadta őket.

A Kismajtényi Halastó nevű madárvédelmi rezevátum természetvédelmi terület, amelynek kezelője 2005 óta az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti (EKE). Az EKE feladata, hogy a hatásközükbe tartozó természetvédelmi területen betartassák a jelenleg érvényben lévő szabályokat, amelyben többek között az áll, hogy a tavon a vadászat minden formája szigorúan tilos. A fent nevezett területet a Valnova Kft.-n keresztül Silvestri Nino Antonio, olasz magánvállalkozó 2004-ben koncesszióba vette. Körülbelül akkortól akadnak kisebb-nagyobb nézeteltérései az EKE képviselőivel, akik a Kismajtényi tónál a román természetvédelmi hatóságot képviselik. November 2-án a vita tetlegességig fajult a vállalkozó és az EKE ellenőrzésre érkező tagjai között, ugyanis az EKE a szóbeli fenyegetés után sem volt hajlandó lemondani szándékáról, hogy ellenőrizze a természetvédelmi szabályok betartását a tavon és környékén. Egyébként pénteken az EKE lakossági bejelentés hatására szállt ki ellenőrizni.A környéken élők nagyon megelégelték már a vadászpartikat, többek között azért, mert a tó környékén fekvő termőföldeiket letapossák, a napokban például a szedetlen kukoricát tették helyenként a földdel egyenlővé. Márk-Nagy János az EKE igazgatója, elmondta, hogy az ellenőrzés során lövéseket hallottak, és a biztonság kedvéért rendőri segítséget hívtak a bejutáshoz, azonban a rendőr nem ismerte pontosan az ide vonatkozó előírásokat, és ragaszkodott ahhoz, hogy magántulajdonra csak a tulajdonos engedélyével léphetnek be, majd távozott. A tulajdonos hamarosan megérkzett, kísérőivel együtt. Amikor meglátták, hogy fényképezőgép is van az ellenőröknél a hangulat elszabadult, és többször is ráütöttek a gépre, és Sike Tamásra, aki a fényképezőgépet szerette volna az autóba betenni. Az ügyeletes rendőrt ismét kihívták, aki az olasszal történt beszélgetés után közölte az EKE tagjaival, hogy szabjanak ki büntetést, és a testi sértés ellen tegyenek feljelentést. Az olasz magánvállalkozó egy újabb 30 ezer lejes bírsággal lett gazdagabb, és továbbra is vadászik ott, ahol tilos.

 

További viták

Idén áprilisban a Valnova Kft-re már kiróttak két bírságot összesen 50 ezer lej értékben. Az egyiket azért, mert nem engedték be a járőrözőket, a másikat pedig azért, mert a természetvédelmi területen felégették a növényzetet, amit szintén tilos. A cég megtámadta bíróságon a büntetést, a per pedig jelenleg is folyik.

A védett tó mellett nemrég létrehozott kisebb halastó környékén dolgozók is fel vannak háborodva. Állításuk szerint néhány hete majdnem eltaláltak valakit, amikor az olasz  magánvállalkozó társasága egy vadászparti alatt durrogtatni kezdett. Domahidán az szóbeszéd terjed, hogy Nino a Duna-deltából hozat zsákokban apróbb madarakat, amelyek itt nyúznak meg. Alkalmanként öt-hatezer darabot.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Négyszáz madártetemet találtak egy romániai buszban a magyar vámosok
  •