Olajszennyezés a Sebes-Körösön

Nagyvárad – A nagyváradi vízügyi igazgatóság szerkesztőségünkbe csütörtökön eljuttatott közleménye szerint olajjal szennyezték a Sebes-Köröst.

Hogy ki, pontosan nem tudni, de az már biztos, hogy a Piatra Craiului utca felől az úgynevezett Valea Întunecata ponton át került a káros anyag a vízbe. Az említett helyen rendkívül mocskos a folyópart a lakosság és a helyhatóság hanyagságának köszönhetően. Az állat- és élővilágot nem érintette a szennyeződés, ugyanis a vízügyiek időben felitatták a Körös felszínén úszó olajat. Ennek ellenére még este is látható volt a szivárványszínű folt a víztükrön, egy magánszemély be is szólt a vízügyesekhez, s ők ismét mintát vettek a helyszínen. Ezúttal is igazolást nyert, hogy nem történt nagy baj. Az elkövetkező napokban megfigyelik az érintett foyószakaszt, nehogy a szennyeződés megismétlődjön, tudtuk meg.

Szerdán riasztás érkezett a nagyváradi vízügyi igazgatóságra meg a környezetvédelmi hatósághoz, hogy szivárványszerű elszíneződés látszik a Sebes-Körösön, a Szilvás–Dragos Voda lakónegyed menti szakaszon. A szakemberek mintát vettek, de hogy pontosan milyen szennyeződés került a vízbe, csak a laboratóriumi elemzések után tudták megmondani. Tavaly történt egy hasonló eset, a folyónak ugyanazon a szakaszán motorolaj került a Körösbe.

Zámbó Sipos Mónika