Október 1-jétől kötelezővé válik az épületek tűzbiztonsági engedélye

Október 1-jétől kötelezővé válik az épületek tűzbiztonsági engedélye
2017. október elsejétől megszűnik a türelmi idő az épületek tűzbiztonsági engedélyének beszerzésére. A törvény értelmében 20.000 és 50.000 lej közötti bírság szabható ki azon – újonnan épített, vagy rendeltetése megváltoztatása érdekében átalakított – épületek tulajdonosaira, amelyeket tűzbiztonsági engedély megléte nélkül kezdenek el használni.

Ha a tűzbiztonsági feltételek súlyosan sérülnek, a katasztrófavédelmi felügyelőségeknek jogukban áll leállíttatni a veszélyesnek nyilvánított épületben folyó tevékenységet. Ezt az intézkedést a tűzbiztonsági engedély meglététől függetlenül foganatosíthatják.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) közleményben emlékeztet: a 2017-es év első 8 hónapjában jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy a tűzvédelmi engedélyre benyújtott több ezer kérelmet elbírálják, helyszíni és műszaki ellenőrzéseket végezzenek, útmutatásokat fogalmazzanak meg. A munka során 9.520 bírságot is kiszabtak, összesen 12,2 millió lej értékben – közölte az országos katasztrófavédelem.

A szombat reggel Bukarestben kigyulladt öregotthon nem rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel – közölte a Bukarest-Ilfov körzeti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője, Adrian Marin. A fővárosi Păcală utcában levő ingatlan az évek során többféle funkciót is betöltött, 2009-ben például panzióvá alakították, majd idősek otthonát létesítettek benne, de a tulajdonosok egyik alkalommal sem szerezték be a törvény által előírt tűzbiztonsági engedélyt.