Okítják a kisvállalkozókat

Bihar megye – Több, a kis- és középvállalkozókat támogató programot és tervet ismertetett a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége.

A Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége (BMVSZ) egy magáncéggel valamint több Bihar megyei város polgármesteri hivatalával közremûködve találkozássorozatot szervez az Európai Unió strukturális alapjairól vidékeki kis- és középvállalkozók számára. “Az ilyen jellegû rendezvényekre azért van szükség, mert azt tapasztaljuk, hogy vidélen teljes az információhiány, ami a strukturális alapokra, ezek lehívási módjára, stb. vonatkozik”, mondta Octavian Dan a szövetség vezérigazgatója. A talákozósorozat szeptember 3-án tíz órától Belényesben kezdõdik, majd 13 órától Vaskohszikláson folytatódik; szeptember 10-én tíz órától Nagyszalontán és ezzel egyidõben Margittán tartanak tájékoztatót, szeptember 17-én tíz órától Élesdre látogatnak. A találkozókra az illetõ települések polgármesteri hivatalaiban kerül sor, illetve Margittán a kultúrház nagytermében. Minden érdeklõdõ vállalkozót várnak a találkozókra.

 

Közös program

A BMVSZ a záhonyi Outway regionális fejlesztési egyesülettel közösen Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék közötti, határon átívelõ gazdasági együttmûködést elõsegítõ programot szervez. A tizenkét hónapos idõtartamú projekt lebonyolításra a Phare CBC kiírás keretében nyertek 82060 eurot. Ezzel a programmal a sütõipari, szállítási és építkezési szakterületen tevékenykedõ kis- és középvállalkozókat célozzák meg. Az ötvenöt résztvevõ cég közül negyvenöt Bihar megyébõl való lesz, mondta Ioan Lucian a vállalkozók szövetségnek elnöke, aki elárulta, hogy már több mint százhúsz meghívólevelet küldtek ki a megyében tevékenykedõ cégeknek. A kiválasztásnál elõnyt fognak élvezni a szövetség tagjai, de ez nem kizáró jellegû kritérium, tette hozzá.

 

Garancialap készül

Octavian Dan a két megye közös programjával kapcsolatban elmondta, hogy céljuk félhívni a vállalkozók figyelmét arra, hogy 2007 januárjától kezdve Magyarország ugyanolyan piac mint a hazai, vagyis a vállakozóknak képesek kell legyenek eladni ott is termékeiket.”Egy garancialapot szeretnénk létrehozni”, jelentette be a sajtótájékoztatón Ioan Lucian. Ez lenne Romániában az elsõ hasonló jellegû pénzügyi alap és ha megvalósulna, ez reális segítséget jelentene az itteni vállalkozóknak. E nagyszabású tervet a mantovai Confindustria, Európa legnagyobb vállalkozói szövetségével közösen kívánják létrehozni, tudatta Octavian Dan.