Oktatók kiállítása a galériában

Oktatók kiállítása a galériában
A Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozatain belül a berettyóújfalui Igazgyöngy művészeti iskola munkatársait látták vendégül a Tibor Ernő galériában. Kiállítás nyílt munkáikból.

A szerdai ünnepélyes megnyitó az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola oktatóinak zenés műsorával kezdődött, majd Bányai Szabados Katalin, a Tibor Ernő galéria vezetője köszöntötte az egybegyűlteket – külön dr. Vitányi Istvánt országgyűlési képviselőt, Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu polgármesterét, Bónácz János alpolgármestert, Ritoók Nórát, a művészeti iskola igazgatóját és alapító tagját, továbbá Kurucz Imre szobrászt és Porkoláb Lajost, a rendezvény berettyóújfalui szervezőjét.

Nem egyszólamú

Dr. Fleisz János, a Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke, a rendezvény hazai fő szervezője elmondta, hogy a Tibor Ernő galériában mindig voltak rendezvények a Magyar Kultúra Ünnepén belül. Berettyóújfaluval amúgy 2001 január óta tartják a kapcsolatot, s ezek a határon átívelő rendezvények, közös ünneplések stratégiai rendezvényei a városnak; a nemzeti összetartozás jegyében zajlanak, de – mint kiemelte – az együttműködés nem jelent egyszólamúságot, sokkal inkább azt, hogy plurális szemlélet alapján, nemzeti értékeinket védve, kultúránkat ápoljuk. Persze az igazi az lenne, tette hozzá, ha nem csak ilyen alkalmakkor, hanem a hétköznapok során is tovább építenénk a kultúrát.

Jókedvűen alkotni

Holló Barna grafikus művész is kiemelte az együttműködés jelentőségét, s azt, hogy a művészeti iskola oktatóinak látogatása egy új szín a két település közötti kapcsolat palettáján. Fontos, hogy a művészeti iskola helyet ad a jókedvű alkotásnak, s jó lenne a két település közötti együttműködést a hazai és a határon túli tanintézményekre is kiterjeszteni.

Ritoók Nóra igazgató és alapító tag elmondta: nagy jelentősége van számukra, hogy reflektorfénybe kerültek, s az, hogy ezúttal ők képviselik a települést, bizonyíték arra, hogy fontosnak tartják a munkájukat. Kreativitás csak ott van, ahol értékelik, s az iskola oktatói maguk is alkotó emberek, hangzott el. A későbbiekben felsorolta a jelenlévő oktatók nevét és azt, hogy milyen alkotásokat mutatnak be a tárlaton.

A megnyitó során Balogh László és Kovács Lajos, az iskola oktatói többek között egy Beatles-számot adtak elő gitárral és szájharmonikával, s az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

A tárlaton, mely két hétig tart nyitva és keddtől szombatig 11 és 16 óra között látogatható, meg lehet csodálni többek között Kovács Lajos grafikáit, Ritoók Nóra akvarelljeit, a Rácz Erika által tervezett ékszereket, valamint Török Zita kerámiáit.

Neumann Andrea