Oktató, nevelő munka a Szacsvayban

Oktató, nevelő munka a Szacsvayban
A váradi Szacsvay Imre Általános Iskola épületeiben több mint egy évszázada folyik oktató munka, a főépületet 1900-ban építették fel. A tanintézetben közel 900 diák tanul 41 osztályban.

A Dudek iskola néven ismert Körös/ Tudor Vladimirescu utcai épület is a múlt század elején nyitotta meg kapuit- másik két épületünket az 1960-as években építették. Tanintézményünkben közel 900 diák tanul 41 osztályban, melyek közül 25 osztály az elemi oktatáshoz tartozik közel 600 kisdiákkal- nyilatkozta Pásztor Gabriella igazgatónő.
Kifejtette: Nagyváradon a mi iskolánk az egyedüli, mely magyar tannyelvű step by step alternatív oktatást nyújtó osztályokat (is) működtet. Ez az oktatási alternatíva-többek között- azt is jelenti, hogy a reggeltől délutánig okított tanulók számára kötelező a déli, meleg ebéd.
2013-ban éppen az étkeztetés, az étkezde kialakításán munkálkodtunk a mai Stănişoarei utcai épületben, amikor a „gordiuszi” csomót úgy vágták el, hogy az említett épületet tanácsi határozattal elvették a Szacsvaytól, és az Eminescu Főgimnáziumnak adták a román tannyelvű elemi osztályokkal együtt.
Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor ennek az iskolának ártani akartak: az 1980-as évek közepétől, az akkor kommunista meggyőződésű és kinevezésű román igazgatónő addig ügyködött, amíg a Körös utca 20. szám alatti épületet leadta. Úgy teljesítette feladatát, hogy ezáltal egy sor gimnáziumi magyar osztályt (a négy párhuzamos osztályból) lefaragott… Nem tudta viszont kilúgozni belőlünk sem az anyanyelv szeretetét, sem a minőségi munka igényét, sem a magyarságtudatot!

Kivételes eredmények

Ezekkel magyarázhatóak mai kivételes eredményeink is, a számtalan versenyen elért dobogós helyezésünk, hiszen változatlanul a gyerekek kibontakozásán munkálkodunk úgy, hogy közben megőrizzük értékeinket és ápoljuk hagyományainkat. Közösségteremtő munkánk eredményeként fogható fel az a nagyszerű összefogás, mellyel a szülői közösség évek óta mellénk állt a hiányzó díszterem megvalósítása céljából. Végre, a Ioan Bococi speciális iskola épületével ez a célkitűzés is megvalósulna, illetve az elemi osztályainknak lenne tornaterme, logopédiai, pszichológiai szakterme, és nem utolsó sorban étkezdéje, ahol naponta 250 step by step-es gyerek ebédelne.
Mivel a jelenlegi Ioan Bococi speciális iskola szintén a Tudor Vladimirescu/ Körös utcán található, intézményünk beiskolázási körzete sem módosul, következésképpen semmilyen adminisztratív galibát nem okoznánk. Az épülettel szemben tágas parkolóhely van, így közlekedési problémák sem merülnének fel.
Minden nap reggeltől estig a Szacsvayban munka folyik. Aggodalmaskodó jóakaróinkat változatlanul arra buzdítanám, hogy a nap bármely órájában nézzenek be hozzánk, vegyenek részt bármely tanóránkon vagy tevékenységünkön, érdeklődjenek és informálódjanak pontosan fennálló helyzetünkről. Sokat segítenének, ha mindenekelőtt velünk, a szakemberekkel beszélnék meg oktatási kérdéseiket, mert igaz, hogy iskolába mindenki járt, de az oktatási rendszerhez csak az ért, aki ezen a szakterületen képezte magát, és nap mint nap tudása legjavát nyújtja a jövő nemzedék fejlesztése érdekében- közölte az igazgatónő.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .