Oktatás más megközelítésben

A 2011/2012–es tanév szerkezetének összeállítása során a tanügyminisztérium némi változást iktatott be. Ilyen az Iskola másként néven meghirdetett program, amit április 2. és 6. között tartanak meg.

 

A programot első alkalommal rendezik meg és célja, hogy megszerettessék az iskolát a diákokkal. Az említett hét során az iskolákban nem lesz tanítás, nem tartanak tanórákat, nem lesznek sem vizsgák, sem számonkérések. A diákok által választott tevékenységek opcionálisak lesznek, ám a jelenlét kötelező — aki nem vesz részt a programokon, azt igazolatlan hiányzónak írják be.

A témával kapcsolatban csütörtökön Oana Badea tanügyi államtitkár videokonferenciát tartott a szaktanfelügyelőkkel, valamint minden megye diáktanácsának elnökével, melyen részt vett Pintea Ionuţ, a Szatmár megyei diáktanács elnöke, valamint Miclăuş Nicu Sever, az iskolán kívüli tevékenységekért felelős szaktanfelügyelő.

Tegnap sajtótájékoztató keretében Szász Piroska főtanfelügyelő–helyettes elmondta, a távértekezlet során érdekes témákat vetettek fel, alkalmuk volt arra is, hogy felmérjék, az Iskola másként programot maguk a diákok hogyan látják. Hozzátette, felmerült az a kérdés is, hogy az említett időszakban lehet–e kirándulásokat szervezni. A diákok örömére ezen időszak alatt akár kétnapos tanulmányi kirándulásokat is szervezhetnek, de kötelező, hogy oktató jellege legyen.

Pintea Ionuţ elmondta, létrehoztak egy honlapot (www.edu.ro) ahol a diákok élhetnek a lehetőséggel és különböző programokat ajánlhatnak erre a hétre. A konferencia során a diáktanácsok elnökei különböző ajánlatokkal jöttek, például sport (tanár–diák mérkőzések), kultúra területén is, több középiskola pedig ebben az időszakban rendezi meg a nyílt napokat.

Miclăuş Nicu Sever hozzátette, a tanulmányi kirándulásokkal kapcsolatban javasolták, hogy végzős diákokat egyetemi városokba vigyenek, hogy több egyetem kínálatával megismerkedhessenek.