Okostelefonnal Nagyváradon

Okostelefonnal Nagyváradon
Hasznos információkat kínál Nagyváradról és Félixfürdőről az Oradea City App ingyenes okostelefonos alkalmazás, melyet kedden mutattak be a váradi városházán.

Halad a korral a nagyváradi önkormányzat is: ennek az eredménye az általa megrendelt és működtetett Oradea City App nevű okostelefonos alkalmazás, amelyről Eduard Florea városmenedzser és Mihai Jurca az Egyesület a Turizmus Támogatásáért nevű szervezet képviselője beszéltek kedden a sajtó képviselőinek. Az Android és IOS operációs rendszerekben működő, száztíz megabyte-os alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store internetes alkalmazás áruházakról, és egyik nagy előnye az, hogy a letöltés után már nincs szükség internetkapcsolatra a használatához. Az alkalmazáson minden információ helymeghatározáshoz kötött: meg lehet tudni a segítségével, hol vannak a városban patikák, kórházak, hotelek, éttermek, turisztikai látnivalók Nagyváradon és Félixfürdőn. Az alkalmazással kideríthető, hogy hol vannak parkolási lehetőségek a városban, illetve a tömegközlekedési eszközök útvonala is megjeleníthető az alkalmazás segítségével, sőt, az Oradea City App-el villamosjegyet és parkolási jegyet is lehet vásárolni. Külön szekciót képeznek az alkalmazáson belül a városban zajló események.
Eduard Florea városmenedzser elmondta: város célja az, hogy ennek az alkalmazásnak a segítségével több és könnyebben hozzáférhető információt biztosítson a helyieknek, illetve az ide érkezőknek, hogy növelje Nagyvárad valamint Félixfürdő ismertségét, és hogy tájékoztató felületet biztosítson a különböző eseményszervezőknek. Florea elárulta, hogy az Oradea City App és a már működő Oradea City Report internetes program összesen 18 ezer eurójába került a városnak, és egy helyi programozó cég fejlesztette ki azokat. A városmenedzsertől megtudtuk, hogy ebben az applikációban kilencvennyolc nagyváradi és félixfürdői turisztikai célpont leírása és helymeghatározása szerepel, ugyanakkor a hotelek, éttermek, patikák, bankautomaták, villamos- és buszmegállók, parkolók helymeghatározására is szolgál. Az alkalmazás egyik fontos jellemzője ugyanis a helymeghatározáshoz kötött információ. A használó meghatározhatja azt, hogy éppen hol van a városban, és az alkalmazás segítségével megjelenítheti azt az útvonalat, amelyen eljuthat a kijelölt bankautomatához, hotelhez, parkolóhoz, stb.

Eseménytár

Az alkalmazás fontos része az eseménytár, amelyen össze kívánják gyűjteni az összes, a városban zajló eseményt. A város által szervezett programok természetesen alapból rajta vannak az alkalmazáson, mindazonáltal az önkormányzat azt szeretné, ha a különböző eseményszervezők is feltöltenék eseményeiket oda. Ennek kapcsán Mihai Jurca az Egyesület a Turizmus Támogatásáért szervezet képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy azok, akik az Oradea City App-on akarják hirdetni eseményeiket, küldjenek emilt a turism@oradea.ro emilcímre, ahonnan egy felhasználónevet és egy jelszót kapnak, ezt követően pedig szabadon feltölthetik eseményeiket az applikációra. Fontos részlet, hogy az eseményszervezőknek az esemény helyszínének megjelölésekor nem postacímet, hanem a helyszín gps-koordinátáit kell megadniuk. Hozzátette, hogy az alkalmazáson hirdetett eseményekért mindig az esemény szervezője vállalja a felelősséget, vagyis az önkormányzat nem vonható felelősségre a külső szervezők által feltöltött eseményekre vonatkozó információk pontosságát, sem pedig maguknak az eseményeknek a megszervezését illetően. Elhangzott továbbá, hogy a felhasználók beállíthatják azt, hogy értesítést kapjanak a városban megszervezendő eseményekről. Mihai Jurca elmondta, hogy a közelmúltban küldtek meghívókat különböző hoteleknek, éttermeknek és eseményszervezőknek, és továbbra is várják a visszajelzéseket annak érdekében, hogy az alkalmazás a lehető legteljesebb információkat biztosíthassa ebből a szempontból. Az Oradea City App ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store alkalmazás áruházakról. Az alkalmazás egyelőre csak román és angol nyelven működik, de március végére elkészül annak magyar nyelvű változata is.

Pap István