Ökopark és -labor létesül a Szent László Líceumban

Ökopark és -labor létesül a Szent László Líceumban
A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum sikerrel pályázott meg egy környezetvédelmi kiírást, amelynek köszönhetően ökológiai parkot és -laboratóriumot létesíthet.

Az OMV Petrom „Ötletek András országából” (Idei din ţara lui Andrei) elnevezéssel az idén is egy olyan országos versenyt hirdetett, melynek tárgya közép- és hosszú távra szóló innovatív megoldások finanszírozása. A megpályázható pénzkeret összértéke 200 ezer euró volt, és két területet érintett: szakoktatás, illetve környezetvédelem.
Harácsek Klementina projektfelelős, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum aligazgatónője arról tájékoztatta az erdon.ro-t: a megpályázott 20.000 euró helyett végül 10.400 eurót hagytak jóvá számukra, mely összeget ökológiai park és laboratórium létesítésére fektetik be. Előbbit abban a hátsó udvarban valósítják meg, mely jelenleg parlagon áll. Gyakorlatilag egy vizes ökoszisztéma rendszert alakítanak ki, ahol a diákok élőben is megtapasztalhatják mindazt, amiről a biológia és a természetrajz órákon tanulnak. Olyasmire kell gondolni kicsiben, ami például a vársánc parkjában is működik, vagyis hogy tóban halak úszkálnak, és különböző növények is vannak. Ugyanakkor pompa és szűrő segítségével tisztítják majd a vizet, és hasznosítják a napenergiát egyebek mellett vízmelegítésre is, ami azért jó, mert így megoldják a konyha gazdaságosabb vízellátását. Emellett a parkban egy filagória is épül majd.

Ökolabor

Ökológiai laboratóriumot abban az épületrészben csinálnak, mely jelenleg le van zárva. Olyan berendezéseket vásárolnak, melyekkel például mérni lehet a légszennyeződést, valamint egyéb, a környezettel kapcsolatos méréseket is lehet végezni, nem csak a laborban.
Az aligazgatónő megjegyezte: azokhoz hasonló fitneszgépeket is szerettek volna vásárolni, melyeket a város főbb parkjaiban lehet látni, azonban ezek beszerzését nem hagyta jóvá a pályázatkiíró. Ezzel együtt nem adják fel, már kiszemeltek két másik pályázatot, ugyanis fontosnak tartják azt, hogy a szünetekben a diákjaik ne úgy fitogtassák az erejüket, hogy ki tudja minél hosszabban az okostelefonját nyomkodni, hanem inkább mozogjanak, nyújtóztassák meg a végtagjaikat, sportoljanak.
A projekt megvalósíthatósági ideje 12 hónap, a szerződés aláírásától kezdve. Miután utóbbi megtörtént, elkezdődhetnek a munkálatok, először a területrendezéssel, illetve az említett ingatlanrész felújításával, reményeik szerint már a vakációban. Amúgy mint minden tender esetében, itt is van egy öt százalékos önrész, melyet a líceum közösen biztosít a római katolikus püspökséggel, illetve hát az egész pályázási folyamat a két intézmény közti egyeztetéssel, együttműködéssel valósul meg.

Ciucur Losonczi Antonius