Öko-nevelés gyógynövényekkel

Öko-nevelés gyógynövényekkel
Nagyvárad- Környezetvédelmi projektben vesz részt a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának gyógyszerészeti szaka az AIIMI nevű civil szervezeten keresztül. Gyógynövényeket ültettek.

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány 2006-ban indította útjára az Iskolák a környezetért elnevezésű közös programját, amely a gyerekek és az ifjúság bevonását ösztönözte a zöldövezetek fásítását és rendezését célzó projektekben. A kezdeti sikereknek köszönhetően a kapcsolat megszilárdult, így idén immár tizedik alkalommal hirdettek pályázatot. A Városi zöldövezet program keretén belül olyan projektek kaphattak támogatást, amelyekben civil szervezetek különböző intézmények együttműködésével városi zöldövezetek létesítését vagy rehabilitációját tűzték ki célul a helyi közösségek bevonásával, különböző ökológiai nevelés jellegű tevékenységeken keresztül.
Dr. Pallag Annamária, a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara gyógyszerészeti szakának ökológiai nevelésért felelős témavezető tanára az Erdély Online-nak elmondta: a kolléganőjével, a projektvezető dr. Simona Bungău professzor asszonnyal márciusban nyújtották be a pályázatukat, Ökológiai nevelés gyógynövények segítségével címmel, a projektindító értekezletre pedig április 21-én került sor. Azért választották ezt, mert a gyógyszerészeti karon a diákok botanikát is tanulnak, illetve külön egy félévet a gyógynövényekről sajátítanak el tudnivalókat.
„Azt szerettük volna, hogy itt, az egyetem udvarán legyenek gyógynövények- bíbor kasvirág, homoktövis, cickafark, borsmenta, orvosi macskagyökér, levendula, kakukkfű, boróka, tuja, fenyő stb.-, hogy nyomon követhessük a fejlődésüket, esetleg a felhasználható részeiket le tudjuk szedni, hogy tanulmányozhassuk a mikroszkóp alatt.”- nyilatkozta. Hozzátette: a pályázatban ugyanakkor az is szerepelt, hogy meghívnak gyerekeket, úgy középiskolásokat, mint kisebbeket is, akik segítenek a növények gondozásában. Ezért együttműködési megállapodást kötöttek az Ady Endre Középiskolával és a Iuliu Maniu Görög Katolikus Líceummal. Előbbi tanintézményből Puskás Ágnes és Ambrus Attila tanárok, utóbbiból pedig Monica Gaşpar és Mariana Lucaci oktatók vezetésével heti rendszerességgel érkeztek hozzájuk lelkes tanulók. Beszélgettek velük a gyógynövényekről, a környezettudatos viselkedésről, a víz, a levegő és az oxigén szerepéről, megtanították számukra, milyen jellemzők alapján lehet felismerni a gyógynövényeket akár a természetben is.

Tovább gondozzák

A legtöbb elültetett növény amúgy évelő, tehát megmarad, így ősszel a visszatérő diák újból gondozhatják ezeket, addig pedig az egyetem adminisztratív vezetése segít. Egyébként nemcsak szép és látványos lett a kis botanikus kert, hanem tudományos jelleget is öltött azáltal, hogy táblácskák jelzik a különféle növények latin elnevezését, illetve azt, hogy milyen csoportba sorolhatóak.
Megtudtuk még, hogy a projekt tíz hétig tart, tehát július elején zárul. A teljes költségvetése 11.000 lej, melyből 8800 lejt a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány biztosított, az egyetem pedig 2200 lej önrésszel járult hozzá a keretében működő Integrált Mérnöki Szolgáltatás és Ipari Menedzsment Egyesületen (AIIMI) keresztül.

Ciucur Losonczi Antonius