Ok nélkül drágult a benzin

Ok nélkül drágult a benzin
Ismét 5,5 lejbe kerül a benzin literje, holott a kőolaj világpiaci ára majdnem történelmi minimum szinten van. A forgalmazók a jövedéki adókat hibáztatják ezért, bár ezek nem nőttek.

Korainak bizonyult az amiatt érzett öröm, hogy az üzemanyagok literenkénti ára 5 lej alá csökkent: látva, hogy alacsonyabb a profitjuk, a forgalmazók több mint 50 banival emelték a tarifáikat, holott a kőolaj ára a világpiacon az év eleje óta változatlan.
A kormányt és a magas jövedéki adókat okolják a drágításért, pedig a valósághoz az is hozzátartozik, hogy az utóbbi két hónapban ezek nem emelkedtek. Talán 2016-tól valóban tartósan olcsóbbak lehetnek az üzemanyagok, az áfacsökkentés következtében.
Jelen pillanatban kilenc európai országban olcsóbbak az üzemanyagok, mint Romániában, többek közt Ausztriában, Csehországban és Luxemburgban, ahol a bérek a legmagasabbak közé tartoznak az Európai Unió szintjén. Érdekes módon februárban a román töltőállomásokon euróban kifejezve hasonlóak voltak az árak az Ausztriában alkalmazottaknál, viszont az osztrákok kizárólag importálnak kőolajat, míg Románia, mint ismert, kőolajtermelő ország. Összehasonlítva a számokat elmondható, hogy míg az Ausztriában februárban 1,17 euróba került az üzemanyag literje, márciusban pedig 1,22 euróba, addig Romániában a múlt hónapban már 1,24 euróba került.

Címkék: , ,