Ők jutottak be az EP-be

Ők jutottak be az EP-be
Megvannak a mandátumok, vagyis az, hogy Romániából kik kerültek be az Európai Parlamentbe a vasárnapi voksolás nyomán. Bemutatjuk őket.

A PSD-UNPR-PC szövetség 16 EP-mandátumhoz jutott, a PNL 6-hoz, a PDL 5-höz. A PMP és az RMDSZ kettőt-kettőt kap, és ott lesz még a független Mircea Diaconu. A PSD-PC-UNPR első bejutója Corina Creţu, aki eddig is EP-képviselő volt. A második Ecaterina Andronescu, eddigi PSD-szenátor. A harmadik a PSD szóvivője, Cătălin Ivan. Kijutott Brüsszelbe a volt távközlési miniszter, Dan Nica is, akárcsak a kis- és közepes vállalkozásokért felelős miniszter, Maria Grappini. Ugyancsak EP-képviselőt csináltak Victor Ponta tanácsadójából, Damian Drăghici-ből is. Újabb mandátumhoz jutott Ponta felesége, Daciana Sârbu, is, akárcsak Ioan Mircea Paşcu, Victor Boştinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu és Viorica Dăncilă. A volt román EB-biztos, Dacian Cioloş tanácsadója, Ionel Sorin Moisă is EP-képviselő lett. Doru Frunzulică államtitkárból is az lesz. A PSD szövetséges pártjai juttatták be a következőket:Laurenţiu Rebega, Ana Claudia Ţapardel és Andi Lucian Cristea. Ez volt a választást itthon nyerő pártszövetség bejutóinak listája.

A többiek

A PNL bejutóit a második mandátumát kezdő Norica Nicolai vezeti. A második Crin Antonescu felesége, Adina Vălean. A volt szállításügyi minsizter, Ramona Mănescu is Brüsszelben folytatja, akár Cristian Buşoi. Ott lesz még Renate Weber és Eduard Hellvig. Ami a PDL-t illeti, majdnem minden bejutójuk veterán már az EP-ben. Megtartja bársonyszékét Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu és Marian Jean Marinescu. Az egyetlen új emberük ott Daniel Buda. A PMP két embert küld Brüsszelbe. Egyikük Traian Băsescu volt tanácsosa, Cristian Preda, a másik Siegfried Vasile Mureşan, aki a választások előtt került befutó helyre, épp az államfő lányának fenntartott helyre. Az RMDSZ-nél sincsenek új emberek. A két bejutó az eddig is EP-képviselő Winkler Gyula és Sógor Csaba.

Szeghalmi Örs