Offshore-botrány – Románia leggazdagabb üzletembere egy panamai alapítványba helyezte vagyonát

Offshore-botrány – Románia leggazdagabb üzletembere egy panamai alapítványba helyezte vagyonát
Ion Tiriac volt román teniszcsillag – jelenleg Románia leggazdagabb üzletembere – egy panamai alapítványba helyezte teljes vagyonát – írta csütörtökön a Rise Project oknyomozó hírportál.


Az információ azt követően vált ismertté, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatai szivárogtak ki. A romániai adatok feldolgozásában a Rise Project oknyomozó újságírócsoport vesz részt.
A portál szerint a Puma nevű offshore alapítvány elnöke a 76 éves Tiriac, és vezetőtanácsának tagjai között van Klaus Mangold, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatója is. Tiriac és Mangold régóta üzlettársak.

A volt teniszcsillag ügyvédje a portálnak elmondta, hogy az alapítványt Tiriac hozta létre, és ő rendelkezik egyedül a vagyonról. Az ügyvéd szerint az alapítvány lényegében Tiriac “üzleti végrendelete”, hiszen Tiriac valamennyi cégének végső haszonélvezője az alapítvány, amelynek vagyona majd Tiriac halála után oszlik meg. Erről a román hatóságok is tudnak már 2005 óta – tette hozzá az ügyvéd.
Az ügyben Tiriac maga is megszólalt. A Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy valamennyi országban kifizette adóit, ahol üzletelt, ezenfelül pedig a pénzével azt csinál, amit akar.

Tiriac vagyonát tavaly 1,5 milliárd euróra becsülte a Capital című román gazdasági folyóirat.
Az üzletember teniszezőként egyéniben kétszer is bekerült a világ tíz legjobbja közé, de főként párosban, a másik román teniszfenomén, Offshore-botrány – Románia leggazdagabb üzletembere egy panamai alapítványba helyezte vagyonátpartnereként lett világhírű és világelső az 1960-as és 1970-es években.