Óévbúcsúztatás: tűzijáték és megszüntethetetlen petárdázás

Több százan várták, hogy elkezdődjön a tűzijáték
Több százan várták, hogy elkezdődjön a tűzijáték
Idén sem maradt el Érmihályfalván a főtéri közös óévbúcsúztatás. A hangulat „előkészítése” már karácsony táján megkezdődött, hiszen elvétve már a szilvesztert megelőző héten is lehetett hallani a városban egy-egy „méretes” petárdadurranást.


Szilveszter napján, napközben a szokásos nyüzsgés volt a városban, sokan járták még a kora estig nyitva tartott üzleteket, hogy beszerezzék, amit szükségesnek véltek a mulatsághoz. Az esti órákban aztán kiürültek az utcák, viszont egyre gyakoribbá váltak a petárdahangok, jelezve, hogy hiába minden rendőrségi figyelmeztetés és tiltás, akik hódolni akarnak ennek a sokak számára érthetetlennek és értelmetlennek tűnő szenvedélynek, azokat nem lehet elrettenteni. A Széchenyi téren a szokásnak megfelelően 22 órakor szólalt meg a Kiss Csaba szolgáltatta bulizene, de a fagypont körüli hőmérsékletet súlyosbító éles szélben még nem gyülekeztek az óévbúcsúztatók. Utóbbiak aztán nem sokkal éjfél előtt kezdtek megjelenni a főtérhez vivő utcákról, miközben a máglyákat is meggyújtották. Több százan várták, hogy elkezdődjön a tűzijáték, melynek látására sokan kimerészkedtek a házibulik vagy vendéglátóhelyek melegéből, másoknak ez a látványosság jelentette az éjszaka csúcspontját. Sokan nemcsak fotóztak, de a közösségi oldal nyújtotta lehetőséget kihasználva, élő adásban közvetítették a hazai hangulatot a távol volt szeretteiknek. Közben a város több pontján is saját tűzijátékokat prezentáltak a bulizók, illetve a petárdázás néhol harctéri zajjá fokozódott, az ágyúlövéseket idéző dörrenések révén. Több helyről is hallottuk, hogy a nyugat-európai munkahelyeikről hazalátogatók poggyászaikba pirotechnikai huncutságokat is csomagoltak, ezzel is szó szerint színesítve a hazai palettát.

Koszorúzás

A tűzijáték után ismerősök és ismeretlenek is boldog új évet kívántak egymásnak, ezek nyomatékosításának itt-ott egy-egy pezsgősüveg, pohár is áldozatául esett. Szinte percek alatt kiürült a tér, a „magyar éjfél” már igen keveseket talált ott, a zene is elhallgatott eztán. A város tisztaságáért felelős önkormányzati alkalmazottak a hajnali órákban már az utcán voltak, reggelre eltüntették az éjszaka nyomait. A szokástól eltérően Petőfi Sándor főtéri emléktábláját nem az éjfélt követő percekben, hanem január 1-jén koszorúzták meg. Kis csoport gyülekezett 14 órakor, hogy emlékezzen, a Polgármesteri Hivatal nevében Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester, a helyi RMDSZ-szervezetében Oláh Sándor alelnök és ifj. Torda Imre választmányi tag, tanácsos tett koszorút az emléktáblára, mely annak a tömbháznak a falán van, melynek helyén egykor az a fogadó állt, ahol a 196 éve született költő megszállt 1847 májusában.

Rencz Csaba