Odafigyelnek a petárdázókra

Akt.:
Odafigyelnek a petárdázókra
2016. november 15. és 2017. január 4. között a rendőrség ellenőrző akciókat hajt végre a pirotechnikai eszközöket engedéllyel forgalmazó kereskedelmi társaságoknál, a piacokon, vásárokban és kereskedelmi központokban.


Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy a téli ünnepek időszakában sokan próbálkoznak illegálisan árusítani és használni pirotechnikai eszközöket, noha ez bűncselekménynek számít, és 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztést von maga után. Emlékeztetőül: tilos birtokolni, használni és árusítani a 2., 3., és 4. kategóriába tartozó, a szórakoztatást célzó pirotechnikai eszközöket, a színpadi (T1 és T2) pirotechnikai eszközöket, valamint egyéb, a P2 kategóriába sorolt pirotechnikai eszközöket, melyek a törvény értelmében veszélyeztetik a közrendet és -biztonságot, illetve szennyezik a környezetet. Ugyanakkor az engedéllyel rendelkező magánszemélyek és cégek csak akkor használhatnak a szórakoztatást célzó pirotechnikai eszközöket, ha előtte gondoskodtak a személyek, az anyagi javak, az állatok és a környezet megóvásáról.

Tilos használni pirotechnikai eszközöket a következő élethelyzetekben: 24 és 06 óra között, kivéve a helyhatóság által engedélyezett helyi, országos vagy nemzetközi érdekeltségű ünnepségek; négy emeletes ingatlanok 50 méteres, illetve ennél magasabb épületek 100 méteres körzetében; magasfeszültségű vezetékek, robbanékony anyagokat tároló raktárak 500 méteres körzetében; olyan helyeken, ahol fennáll a földcsuszamlás, hegyomlás, kőesés veszélye; közutakon, sétányokon; erdők 500 méteres körzetében. Ugyanakkor a törvény értelmében a 3. és 4. kategóriába tartozó, a szórakoztatást célzó pirotechnikai eszközök használata csakis az önkormányzat, a katasztrófavédelmi hatóság és a rendőrség jóváhagyásával engedélyezett.