Oda kell figyelni a kullancsokra

Piknikezés, erdei séta után meg kell vizsgálni, nincs-e kullancs a bőrben
Piknikezés, erdei séta után meg kell vizsgálni, nincs-e kullancs a bőrben
Az elmúlt hétvégén 435-en részesültek sürgősségi ellátásban a Szatmár Megyei Kórházban. Ketten kullancs csípést követően kértek segítséget, a kullancsot gyorsan el kell távolítani a bőrből.

Az elmúlt hétvégén, péntek déltől hétfő reggelig 435 személy részesült ellátásban a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályán, derül ki az intézmény közleményéből. A segítséget kért személyek 3,44 százalékánál emésztőrendszeri problémák léptek fel. Hat személyt láttak el fizikai bántalmazást követően, akik koponyasérülést szenvedtek, illetve vágott seb vagy kisebb zúzódások miatt szorultak ellátásra. Két személy méhcsípést követően, szintén ketten kullancs csípés miatt kértek segítséget.

Itt a kullancs szezon

Az embernek sem árt védekezni a kullancs csípéssel szemben, hiszen ritkán ugyan, de súlyos betegségeket okozhat. Az erdőkben kirándulóknak ajánlott a hosszú nadrág, ing, sapka viselése, mivel a kullancsok minden irányból támadhatnak. A bőrbe fúródott, főleg az éretlen kullancs apró mérete miatt nehezen észrevehető, ezért a kirándulás után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani, és a kullancsot minél hamarabb el kell távolítani. Csipesszel vagy körömmel kell megfogni a parazitát a bőrhöz minél közelebb, és enyhe csavarással eltávolítani, de a potrohát nem szabad nyomkodni közben, mivel ezzel az esetleg fertőzött váladékot a bőrbe fecskendezi. Nem gond, ha a feje beszakad, nem az fertőz. A kullancs terjesztheti a Lyme-kórt, melynek jellemző tünete a bőrön a csípés helyén megjelenő, terjedő vörös folt, valamint az erős égető érzés az ízületeknél. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi gyulladás lehet a következménye. A betegség bakteriális fertőzés lévén antibiotikumokkal kezelhető.

Pándi Annamária