ERDON Helyi hírek

2010.06.29. 12:03

Anyanyelvükből vizsgáztak

<p>Nem voltak nehezek a magyar nyelvből és irodalomból kapott érettségi tételek, ám többek szerint sokat kellett írni. Bihar megyében rendben zajlott a mai megmérettetés is.</p>

Ami a magyar nyelv és irodalom tételeket illeti: a nagyváradi Ady Endre Középiskolában létesült vizsgaközpontban érettségizők szerint könnyűek voltak, bár azt is többen hozzátették, hogy azért elég sokat kellett írni. Első feladatként József Attila Kész a leltár című versét kellett elemezniük megadott szempontok alapján, egy körülbelül kétoldalnyi, összefüggő szövegben. A második tétel népszokásokra vonatkozó szöveggel kapcsolatos feladatok megoldásából állt, a harmadik tétel során pedig szintén körülbelül kétoldalas fogalmazást kellett írniuk Drámai hős a romantikus drámában címmel, szintén megadott szempontok szerint. Több mű közül választhattak a diákok - például Bánk bán, Csongor és Tünde, Az ember tragédiája.
Mint megtudtuk, a középiskolában ismét gond nélkül zajlott a vizsga. Fál tizenkettő körül jöttek ki az első diákok, a többség pedig 12 óra körül fejezte be dolgozatát. Ami pedig a jelenlétet illeti: 752 magyar tagozatos íratkozott fel az érettségire, közülük 747-enjelentek meg a vizsgán Bihar megyében. Német nyelvből és irodalomból 14-en érettségiztek és ugyanennyien íratkoztak is fel, szlovák nyelvből pedig 52-en vizsgáztak, s eredetileg 55-en íratkoztak fel. Megyeszerte nyolc vizsgaközpontban zajlott anyanyelvi írásbeli vizsga tegnap.
Holnap a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból érettségiznek, pénteken pedig a választott tantárgyból vizsgáznak. Az eredményeket vasárnap 16 óráig függesztik ki, s ugyanaznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani az óvásokat. Azok az érettségizők számítanak átmenőknek, akik minden vizsgán résztvettek, minden megmérettetésen legalább ötöst értek el, az átlaguk pedig legalább hatos (5.99 esetén felkerekítik 6-ra az átlagot).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!