ERDON Helyi hírek

2017.05.10. 12:02

Várja a líceum a művészpalántákat

Szerdán az RMDSZ székházában közös sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő és Rácz Eliza, a Művészeti Líceum aligazgatónője. Az iskola oktatási ajánlata volt a téma.

Szerdán az RMDSZ székházában közös sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő és Rácz Eliza, a Művészeti Líceum aligazgatónője. Az iskola oktatási ajánlata volt a téma.Rácz Eliza aligazgatónő kiemelte, hogy a Művészeti Líceum a 2017/2018-as tanévben is várja a gyerekeket, fiatalokat. Megjegyezte: büszkék arra, hogy aktívan részt vesznek a város kulturális életében, hangversenyek, koncertek, képzőművészeti kiállítások, divatbemutatók formájában. Azt a tényt, hogy kiemelten támogatják a tehetségeket, többek közt az is tükrözi, hogy 10 diákjuk is sikerrel szerepelt különböző országos tantárgyversenyeken: a zene szakosok közül 1 első helyezést, 2 második helyezést ért el és 2 növendékük dicséretben részesült, a képzőművészeti szakosok közül 2 első lett, 1 harmadik lett és 1 dicséretet kapott, valamint egyik, amúgy kitűnően zongorázó művészpalántájuk a katolikus hittanolimpián végzett az élen.

A tanulók olyan lelki és érzelmi támogatásban részesülnek, értékekkel gazdagodnak, melyeknek köszönhetően érzékenyebben, másképpen tudnak tekinteni a minket körülvevő világra- magyarázta a tanárnő. Hozzátette: kár lenne nem kihasználni azt, hogy magyar anyanyelvi oktatás is folyik náluk, magas színvonalon. A tanintézmény elhelyezkedése is ihletően hathat a tehetségek kibontakozására, hiszen Várad egyik legszebb, legkiegyensúlyozottabb, évszázadokra visszatekintő részében található. A bármely más iskolában megtalálható alapfelszereltség- osztályterem, sportterem, informatikaterem, könyvtár- mellett zenetermekkel, festészeti, kerámia, divattervező, grafika és iparművészeti műtermekkel is rendelkezik. Elsőben  egy külsős osztályt szeretnének indítani a 2017/2018-as tanévben, melynek majdani tanulói zeneoktatásban részesülnek.

Ötödikben belsős vegyes, vagyis zene-képzőművészeti osztály indul, 25 hellyel. Várják a jelentkezőket, és érdemes azt tudni, hogy nem szükséges hangszeres előképzés. A zene szakon a főhangszer a gitár, a mélyhegedű, a cselló, a nagybőgő, a fuvola, az oboa, a klarinét, a szaxofon, a kürt, a trombon, a trombita, és újdonságként a hárfa. Ezeket heti 3 órában oktatják. Ugyanakkor a főhangszer mellett a diákok heti 30 perc mellék-zongora és 2 óra zeneelméleti oktatásban is részesülnek. A képzőművészeti szakon rajzot, festészetet, mintázást és művészettörténetet lehet tanulni. A zenei szakra jelentkezőknél a hallást és a ritmusérzéket tesztelik, a képzőművészeti szakra beiratkozók mappát kell benyújtsanak a festményeikkel, rajzaikkal vagy térbeli munkáikkal.

Ingyenes felkészítő

Kilencedikben két belsős osztály lesz magyar tagozaton, 28-28 hellyel. A zene szakon klasszikus éneket (canto) és népzenét tanítanak, a képzőművészeti szakon grafikát, festészetet, kerámiát, textil- és mintatervezést, divattervezést. A felvételire május 22-23-án lehet beiratkozni, a tehetségfelmérő próbák május 24-27. között zajlanak. Ingyenes felkészítőt tartanak azoknak, akik képességfelmérő vizsgát kell tegyenek. Vidékről is várnak diákokat, hiszen az Ady és a Szent László líceumok bentlakásaiban helyet tudnak biztosítani a számukra.

Bővebb információkat az iskola titkárságán lehet szerezni (Petőfi park 26. szám), vagy Rácz Elizától, a 0742/624.497-es telefonszámon, aki köszönetet mondott Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselőnek, a helyi önkormányzatnak, a Bihar Megyei Tanfelügyelőségnek, illetve Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettesnek a támogatásért.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!