Nyugtatás és sajtókupa: nem lesz nagy baj

Akt.:
Nyugtatás és sajtókupa: nem lesz nagy baj
Nem várható Romániában olyan mérvű áradás, amilyen most Magyarországot, valamint Európa más államait sújtja. Ezt is megtudhattuk a Körösök Vízügyi Igazgatósága által szervezett keddi vízügyi sajtókupa alkalmával.

 

Komoly árvízveszély nincs sem térségünkben, azaz a Körösökön, sem a Duna romániai szakaszán. Érdeklődésünkre ezt tudatta a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgatója. Pásztor Sándort kérdeztük, amikor a Körösök Vízügyi Igazgatósága sajtókupát tartott, ahol az egyes nagyváradi szerkesztőségek képviselői vehettek részt gátépítési versengésen. Bár az idei sajtókupa témája a folyószennyezés esetén alkalmazandó szűrőgátak kiépítése volt – s egy ilyet fel is húztunk a Körös egyik nagyváradi szakaszán, helyzetgyakorlat keretében –, a legaktuálisabb vízügyi téma most az áradások okozta fenyegetettség. Mint ismeretes, több európai állam után most Magyarországot fenyegeti az áradás: a Dunán rekordmérvű ár levonulása várható. Veszélyhelyzetet rendelt el a magyar miniszterelnök. Ez Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, Pest megyének pedig csak bizonyos részeire vonatkozik, 15 napig lehet érvényben. Húszezren állnak készenlétben a gátakon Magyarországon, evakuálások kezdődtek, a neheze hétvégén jön. Budapest és három megye van veszélyben. A mi térségünk azonban nem, s a Duna itteni szakasza sem – válaszolta érdeklődésünkre a keddi váradi rendezvényen Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgatója.

Lenyugszik

Mint elmondta, a Körösökön jelenleg semmilyen veszély nem fenyeget. Ami a Dunát illeti, a mostani várakozások szerint az ár lecsendesül, mire Romániába ér. „A Duna bolgár oldalán magas a partszakasz, ott természetes a védettség, a román oldalon pedig néhány tíz kilométernyire gyakran kiönt, de ez sajnos szinte már megszokott. Nagyon súlyos helyzet kialakulására itt nem kell számítani” – mondta. Hozzátette: „Budapesten a komoly a helyzet, de kezelhető. Csehországban Németországban vagy épp Ausztriában sem gyerekjáték, de ott is úrrá lehet lenni a helyzeten.”

Próba

A Körösök Vízügyi Igazgatósága által szervezett idei sajtókupán egyébként az volt a tematika, hogy mit lehet tenni folyószennyezés esetén. Az előző évek hagyományától eltérően a tegnapi megmérettetésen nem egymással versengtek az újságírókból és vízügyi dolgozókból álló csapatok, hanem együtt próbálták megakadályozni annak a szennyezésnek a továbbterjedését, amelyet a Körös Kaufland üzletház mögötti szakaszán szimuláltak a szakemberek. Körülbelül másfél óra alatt ez sikerült is, a szennyező anyagot felfogó mobilgátat feszítve ki a víztükörre, majd mintaelemzéssel mutatva ki, mennyi (ezúttal csak szimulált) káros vegyi anyag jutott a vízbe. A sajtókupa rövid fogadással zárult idén is.

Szeghalmi Örs