Nyugtalanító egészségügyi adatok Biharban

Nyugtalanító egészségügyi adatok Biharban
Aggodalomra adnak okot a statisztikák, jelentette ki dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón. Nőtt az elhalálozási arány.

Igaz ugyan, hogy százharminccal több gyermek született Bihar megyében tavaly, mint tavalyelőtt, viszont az elhalálozási arány a 2014 évi 10,61-ről tavalyi adatok alapján 11,16 ezrelékre nőtt, tudatta a DSP igazgatója a tavalyi tevékenységeikről szóló szerdai sajtótájékoztatón. Az elhalálozási okok között megyénkben is – mint ahogy az egész országban egyébként – első helyen a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. E tekintetben Románia az első helyet foglalja el Európában. „Utolsó generációs készülékeket vásárolunk, s mégis, a lakosok egészségi állapota nem javul. Ezek a betegségek megelőzhetőek, több pénzt kellene találnunk erre” – mondta az igazgató. A második helyen az onkológiai betegségek állnak, ezt követik a légzőszervi, az emésztőszervi betegségek, továbbá a balesetek, melyek túlnyomó része közlekedési.

Sok koraszülés

Aggodalomra ad okot a gyermekkori elhalálozás növekedése is: míg az arány 2014-ben 6,4 ezrelék volt, jóval az országos 10,11 ezrelék alatt, tavaly három ezrelékkel nőtt az arány megyénkben, azaz elérte a 9,4-et. Az egyik ok: sok a születési rendellenesség, a koraszülés. Dr. Daniela Rahotă szerint ennek megváltoztatása érdekében különösen fontos lenne a kismamák, a fiatal hölgyek tájékoztatása, s ilyen értelemben fel is vette a kapcsolatot a minisztériummal, hogy megbeszélje a szükséges teendőket. A DSP igazgatója szerint a jelenség egyik lényeges oka a várandós nők migrációja, a külföldi munkahelyek változtatása, e közben ugyanis a kismamák elfeledkeznek a rendszeres orvosi kivizsgálásról. A szegénység ugyancsak fontos szerepet játszik, s nem utolsó sorban az, hogy nőtt a tizenöt év alatti, illetve a 15 és 19 év közötti várandósok száma. Amint az igazgató hozzátette: a DSP szerette volna elérni, hogy az iskolában egészségügyi, illetve szexuális nevelést is nyújtsanak a diákoknak, de a szülők nem helyeselték.

Több a cukorbeteg

Kétszázzal nőtt az újonnan kórismézett cukorbetegek száma megyénkben; a méhnyakrákkal diagnosztizáltak száma ugyanakkora, mint egy évvel korábban, de az országos szűrőprogramot nem használták ki elegen, az erre a célra kiutalt 120 ezer lejből a megyei kórház 85 ezer lejt visszaszolgáltatott. Az igazgató álláspontja szerint a felelősség nem első sorban a kórházat, hanem a háziorvosokat terheli, ugyanis nekik kellett volna tájékoztatniuk pácienseiket erről a lehetőségről. Meglátása szerint a háziorvosoknak sokkal aktívabban kellene részt vállalniuk a megelőzésben, jelenleg senki nem ellenőrzi kellőképpen a tevékenységüket.

Nem iható

Az ivóvíz ellátás sem a legjobb a megyében, tudatta az igazgató: a megvizsgált vízszolgáltatók fele nem megfelelő minőségű vizet juttat a lakosokhoz. Ennek legfőbb oka az, hogy a vízüzemek, a vezetékrendszerek elavultak, a víz nem megy át a szükséges fázisokon ahhoz, hogy iható legyen. Mindehhez az is hozzájárul, hogy a vízszolgáltatók rendszerint kevés alkalmazottal dolgoznak. Bár a nagyváradi vízműveket is figyelmeztették, a víz minősége főleg vidéken nem megfelelő – Váradon inkább a szolgáltatás gyakori megszakítása a gond. Bihar megyében tavaly tizenhét esetben figyelmeztettek és tíz pénzbírságot szabtak ki vízszolgáltatóknak, összesen harmincezer lej értékben. Az igazgató szerint az említett települések lakói tudják, hogy nem szabad hálózati vizet inniuk.

Veszélyes kiegészítők

Egyebek mellett harmincegy -féle táplálék kiegészítőt vontak ki a forgalomból, mivel ezek összetételét semmilyen hazai vizsgálat nem igazolta. A jelenség nagyon el van terjedve, különböző, távoli országokból származó készítmény kerül az üzletekbe, melyeket nem ellenőriztetnek, mondta dr. Daniela Rahotă. Többek között az is elhangzott: míg 2014-ben öt bírságot szabtak ki tanintézeteknek, tavaly tizenkét tanintézetet büntettek meg – rendszerint a mosdók, a folyóvíz hiánya miatt, illetve azért, mert a gyerekekre veszélyes fűtőalkalmatosságokkal biztosították az osztálytermekben a megfelelő hőmérsékletet.

Neumann Andrea

Címkék: , ,