Nyugdíjátutalásokról magas szinten

Április 3-án és negyedikén magas szintű román-magyar találkozóra került sor Bukarestben a két ország munkaügyi minisztériumának és országos nyugdíjpénztárának (magyar részről Országos Nyugdíjfelügyelőség-ONYF) képviselői között. A találkozón 7 megye, köztük Bihar megye Nyugdíj és Társadalombiztopsítási Pénztárának igazgatója, Szarka Árpád is részt vett.

Főleg azoknak a megyei kirendeltségeknek az igazgatói voltak hivatalosak, ahonnan sokan áttelepültek Magyarországra, vagy más országokba.

A találkozón a nyugdíjakra vonatkozó európauniós szabályozások technikai részleteit, kivitelezési módját tárgyalták meg, mint az 1971/1408-as szabályozó és annak 1972/574-es végrehajtési utasítása. Románia ugyanis 2007 január elseje úta EU tag, reá is érvényesek az EU-s szabályozók, de a Romániában nyugdíjhozzájárulást fizetők, majd külkföldre telepedettek nyugdíjátutalása máig nincs megoldva. A találkozón meghányták-vetették a nyugdíjátszámítási, kifizetési és átutalási gondokat minden oldalról. Már találtak is egy bankot, melyen keresztül a külföldön letelepedettek nyugdíját fogják folyósítani, s ez a Citi Bank. Úgy néz ki, hogy akik 2007-ig lettek lenyugdíjazva Romániában majd áttelepedtek Magyarországra, ott pedig egy régebbi egyezménny alapján a magyar törvények szerint átszámított nyugdíjat kapnak, továbbra is megtarthatják azt. A 2007 után lenyugdíjazottak már a román nyugdíjrendszr után számított nyugdíjat kapják bárhol is telepedtek le. Akik több EU tagországban is dolgoztak, azok minden országból az ott ledolgozott idő arányában kapják nyugdíjukat, tudtuk meg Szarka Árpádtól, a Bihar megyei Nyugdíj és Társadalombiztosítási Pénztár igazgatójától.

Albert Ferenc