Nyugdíjakkal kapcsolatos változások

Nyugdíjakkal kapcsolatos változások
Ettől az évtől nőtt a minimális nyugdíjbiztosítás, valamint a nyugdíjpont értéke, továbbá tavaly novemberig visszamenőleg kiegészítik a 2011-től nyugdíjazottak jövedelmeit.

A Bihar megyei Nyugdíjpénztárnál tartott keddi sajtótájékoztatón Leontin Ţîrle igazgató, Carmen Polman aligazgató és Laura Hora szóvivő vett részt, a Bihari Napló kérdéseire pedig Vass Alexandru, a kommunikációs szolgálat vezetője is válaszolt.

Mint megtudtuk, az idei évre vonatkozó társadalombiztosítási költségvetés törvénye megállapítja, hogy 2223-ról 2298 lejre nőtt a bruttó átlagbér, melyet a nyugdíjak kiszámolásánál is figyelembe vesznek. A társadalombiztosítási járulékok arányai ugyanazok maradtak, mint az elmúlt években, viszont ezeken belül 4%-ról 4,5%-ra nőtt a magán-nyugdíjpénztáraknak fizetendő összeg aránya.

Határértékek

A legkisebb jövedelem, amelyet figyelembe vesznek a nyugdíjbiztosítási járulék megállapításakor, 804 lej (a bruttó átlagbér 35%-a), a legkisebb hozzájárulás pedig havi 252 lej (tavaly 244 lej volt). Mindez nem az alkalmazottakra vonatkozik, mivel a minimálbér valamivel magasabb 804 lejnél, hanem azokra, akiknek például mezőgazdasági aktivitásuk van, így nem alkalmazottak, de van jövedelmük – és hogy legyen nyugdíjbiztosításuk, szerződést kötnek a pénztárral. A legnagyobb összeg, amelyet figyelembe vesznek a nyugdíjbiztosítási járulék kiszámításakor, 11.490 lej, a járulék összege pedig ebben az esetben 3.596 lej.

Nőtt a nyugdíjpont értéke is január elsejétől, a tavalyi 762,1 lej helyett 790,7 lej lett, ezenkívül pedig kiegészítik azoknak a nyugdíját, akik 2011 és 2013 között vonultak nyugdíjállományba. Ez egy korrekciós mutató alapján történik, a konkrét nyugdíjemelés pedig 12% a 2011-ben nyugdíjazottak számára, illetve 17% azok számára, akik 2012-ben, illetve 2013-ban vonultak nyugdíjba. Mindezt november 7-ig visszamenőleg adják majd meg – de hogy pontosan mikortól, azt még nem tudni.

Időkedvezmény

Ugyancsak az év elejétől nőtt az egyes számú fogyatékossági besorolásban lévők kísérőinek járuléka, az eddigi 610 lej helyett ettől kezdve 633 lej. A temetkezési segély pedig 2298 lej, a biztosított családtagjának elhalálozásakor pedig ennek a fele, azaz 1149 lej.

Egy másik újdonság, hogy időkedvezményként veszik figyelembe be az egykori 1. sz. munkacsoportban ledolgozott éveket. Viszont ahhoz, hogy egy évvel csökkenjen a nyugdíjkorhatár, minimum hat, 100%-ban ilyen besorolásban ledolgozott évre van szükség. Ha pedig valaki 26 évet dolgozott le így, akkor 13 évvel korábban mehet nyugdíjba, leghamarabb52 évesen, tudatta a nyugdíjpénztár igazgatója, aki azt is hozzátette: Bihar megyében főleg a CFR bizonyos kategóriájú alkalmazottjait érintheti mindez, továbbá azokat, akik az Înfrăţirea, a Mecanica, vagy a Petrom alkalmazásában voltak.

Gyógyüdülés

Hétfőtől le lehet adni a gyógyüdülésre vonatkozó kérvényeket. Ezekkel kapcsolatban a változás az, hogy egy turnus 16 napig tart, nem 18 napig, mint tavaly.

Bihar megyében jelenleg mintegy 170 ezer a nyugdíjasok száma, az alkalmazottaké pedig meghaladja a 180 ezret. A korhatárral nyugdíjba vonultak átlagnyugdíja 920 lej, ha pedig minden nyugdíjat beleszámítanak, az átlagnyugdíj 765 lej, tudtuk meg az intézmény igazgatójától.

Neumann Andrea

Címkék: ,