Nyomás nehezedik a bérekre?

Bukarest – Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója szerint az országban továbbra is nyomás fog nehezedni a bérekre. Ez a helyzet szerinte azoknak az üzeneteknek is betudható, melyeket a külföldön dolgozó román munkások közvetítenek a kinti államokban keresett jövedelmükkel kapcsolatban.

A Realitatea TV-nek adott nyilatkozatában a pénzügyi szakember rámutatott: noha az Országos Előrejelzési Hivatal 12 százalékos béremelkedéssel számolt, a nyári növekedés 20 százalékos volt. Úgy vélte: az infláció szinten tartása szempontjából évi 4-5 százalékos jövedelem növekedés lenne a legoptimálisabb. Hozzátette: nem számít csodákra a bérpolitikát illetően, mivel nagyfokú realistásra van szükség. A jegybank vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: noha választási év következik, a költségvetési programoknak elővigyázatosaknak kellene lenniük, és nem expanziósnak.

A Román Nemzeti Bank megszorító monetáris politikába kezdett az infláció leszorítása érdekében, viszont a bérpolitika továbbra is expanziós jellegű, a fiskális politika pedig inkább semleges. 2007. első kilenc hónapjában a nettó átlagbér 13,2 százalékkal növekedett, elérve az 1.040 lejt, az infláció pedig 6,03 százalékos volt szemptemberben és 6,84 százalékos októberben. Január- szeptember között havi 0,4 százalékkal emelkedtek az átlagárak, az ugyanezen intervallumban tavaly jegyzett 0,3 százalékkal szemben. 2006-ban ugyanakkor 33,5 százalékkal növekedtek a bérek, a tavaly decemberben mutatott inflációs ráta pedig 4,87 százalékos volt.