Nyolcvan utcát aszfaltoznak le Nagyváradon

Nyolcvan utcát aszfaltoznak le Nagyváradon
Nagyvárad – Két év alatt 28 kilométernyi leaszfaltozott utcát ígér Váradon Ilie Bolojan polgármester. A Tokaj, Ősi, Velence, Oncsa, Püspöki városrészek utcái, valamint egyes központi szakaszok újulhatnak majd meg.

A mintegy nyolcszáz váradi utca közül alig több, mint háromszáz nincs leaszfaltozva. Ezek közül nyolcvanat választott ki az önkormányzat, melyek esetében még idén májusban elkezdődhetnek az aszfaltozási munkálatok. Ilie Bolojan polgármester egy tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a korszerűsítési tervben szereplő legtöbb utca Nagyvárad régi lakónegyedei közül volt kiválasztva, ahol az utóbbi években kevesebb modernizálás történt az újabb lakónegyedekhez képest. Több kritérium szerint döntöttek az utcák kiválasztásánál: egyrészt azok az utcák jöhettek számításba, ahol már kiépült a csatornahálózat, másrészt azok, melyek nem részei a Kohéziós Alapnak. 2009 és 2010 között az önkormányzat száz utcában végezte el a csatornahálózat modernizálását, ezek készen állnak az aszfaltozásra.

28 kilométer

Egyes utcák – például az Ősi negyedben – azért nem csatlakozhattak az aszfaltozási programhoz, mert itt az elkövetkezőkben elkezdik a víz és csatornahálózat bővítését. A mintegy 28 kilométernyi útburkolat 46 millió 321 ezer lejbe kerül majd, amit önerőből, illetve hitelekből áll majd az önkormányzat. Ehhez még hozzájárul a Nagyváradi Vízügyi Társaság által végzett vízhálózati munkálatok költsége, mely körülbelül 5 millió lejre tehető. Az önkormányzat már megrendelte az elő-megvalósíthatósági tanulmányokat. A Technikai Bizottság javaslatára a munkálatokat  az utcák elhelyezkedése szerint hét csoportra osztották, így nem utcánként, hanem csoportonként írják ki majd a licitet is. Márciusban várhatóan elfogadják a gazdasági és technikai mutatókat, majd májusban, legkésőbb júniusban nekilátnak a kivitelezéshez. A munkálatokat 2012 őszéig fejeznék be.