Nyolcszáz fölött az áldozatok száma , újabb szökőárriadó

Nyolcszáz fölött az áldozatok száma , újabb szökőárriadó
Szökőár-figyelmeztetés keltett riadalmat Chilében szerdán, miután két erős utórezgés rázta meg a dél-amerikai ország középső részét. A szombati természeti katasztrófa túlélői a tengerparti településekről a magasabb területekre menekültek.

A riadót fél órával később visszavonták. A legújabb hivatalos adatok szerint a szombati, a Richter skálán mért 8.8 erősségű földrengésnek 802 halálos áldozata van, de ez a szám még jócskán nőhet, hiszen több száz embert tartanak nyilván eltűntként.

“Láttuk, ahogy a katonák futnak, mindenki rohant kifele a városból. Még a katonák is féltek” – mondta a Nelson Muna, aki éppen élelmiszert és vizet vitt az áldozatoknak, amikor megszólaltak az újabb szökőárra figyelmeztető szirénák. Mire a riadót fél órával később lefújták, már több százan menekültek a magasabban fekvő területekre. A pánik azután tört ki, hogy több ezer katonának sikerült valamiféle rendet teremteni Chile második legnagyobb városában. Concepcion stratégiai pontjain élelmiszerelosztó pontokat állítottak fel és sikerült megfékezniük a fosztogatókat is. A település újra kinyitottak a szupermarketek és visszatért az áram is.

A földrengés által legjobban sújtott régiók kisebb településeire azonban még mindig alig jutnak el a segélyszállítmányok. A helyiek arra panaszkodnak, hogy nem is fogalakoznak velük, pedig sürgősen szükségük lenne ivóvízre és gyógyszerekre.