Nyolc román katona sérült meg Afganisztánban, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép

Nyolc román katona sérült meg Afganisztánban, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép
Nyolc román katona sérült meg hétfőn Afganisztánban, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). A katonák a Câmpulung Muscel-i 30-as Vulturii Carpaţilor erővédelmi zászlóaljhoz tatoznak.

‘A VBIED támadás egy kiküldetés alatt érte a katonákat. A helyszínen elsősegélyben részesítették, majd a kandahári kórházba szállították őket. Valamennyiük állapota stabil. Nevüket csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy családjaikkal felvették a kapcsolatot’ -írja a védelmi minisztérium közleményében.

A zászlóalj februártól augusztusig teljesít szolgálatot Afganisztánban.

A külföldi kiküldetések során eddig 29 román katona vesztette életét, további 185 megsebesült.

*

Klaus Iohannis államfő üzenetben kívánt jobbulást az Afganisztánban megsebesült nyolc román katonának, miután hétfőn egy autóba rejtett pokolgép felrobbanása számos halálos áldozatot követelt.

‘Mély sajnálattal értesültem az afganisztáni pokolgépes támadásról, amelyben többen – köztük számos gyerek is – életét vesztette. A merénylet következtében nyolc román katona is megsebesült. E nehéz pillanatokban nekik jobbulást, családjaiknak erőt kívánok. Továbbra is szolidárisak vagyunk katonáinkkal, akik az ország határain túl, a béke és a nemzetközi biztonság fenntartásáért vállaltak veszélyes feladatot’ – írja az államfő üzenetében.

Viorica Dăncilă kormányfő ugyancsak üzenetben kívánt gyógyulást a sebesülteknek.

Mihai Fifor védelmi miniszter azt nyilatkozta a Digi 24 televíziónak, hogy a katonák élete nincs veszélyben.

www.agerpres.ro