Nyolc lépésben az Istenhez

Nyolc lépésben az Istenhez
Nagyvárad- A minap ökumenikus imaláncot szerveztek a várad-csillagvárosi református templomban. Az egybegyűlt hölgyeknek Vinczéné Pálfi Judit lelkésznő beszélt az Istenben való hit fontosságáról.

 

„Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri…?!” volt a mottója a Romániai Keresztyén Nők Ökumenikus Fóruma által szervezett ökumenikus imaláncalkalomnak, melyre múlt pénteken került sor a várad-csillagvárosi református gyülekezet templomában. Az összejövetel témája az Istenbe vetett hit volt, mely erőforrást jelent a mindennapokhoz.

Elmélkedésében Vinczéné Pálfi Judit csillagvárosi református lelkésznő rávilágított azokra a gondokra, problémákra (stressz, időzavar, nyugtalanság, békétlenség) melyek a nagy rohanás közepette valamilyen szinten felőrölnek bennünket, s a családi életünkre is hatással vannak. Ilyenkor nagyon fontos, hogy valakihez támogatásért tudjunk fordulni- mondta, s szerinte Istenben találjuk meg azt az erőforrást, melynek segítségével tovább tudunk lépni. Úgy fogalmazott: ha az őbenne vetett hittel kezdjük a napunkat, akkor egészen másként zajlanak az események, próbáljuk tehát az istenképűséget magunkkal hordozni, ehhez azonban nagy lelkierőre van szükség.

Kiemel és felemel

Egy amerikai szolgatársa javaslatai alapján a tiszteletes asszony nyolc lépésben vázolta fel az Istenhez vezető utat, melyek gyakorlatba ültetésével felkészültebbek leszünk, és jobban Isten kegyelmébe tudjunk ajánlani az életünket. Először önvizsgálatot kell tartanunk, hogy jobban megismerjük önmagunkat, szembesüljünk az identitásunkkal. Az odaszánás után tisztáznunk kell magunkban, hogy hová akarunk tartozni (szervezettség), és egyetlen dologra kell koncentrálnunk. Ezután meg kell barátkozzunk azzal a gondolattal, hogy nem mindent csinálhatunk meg egyedül (átruházásra való képesség), majd elmélkedjünk, vagyis váljon szokásunkká a személyes imádság, az elcsendesülés. Ezután eljön a pihenés, illetve a hálaadás ideje, és a többlépcsős folyamat az átformálódással zárul. „Istenhez kell hasonlítanunk, olyan tökéletességre törekedjünk, mint amilyen ő. Ezek a gondolatok vezéreljenek bennünket, hogy kiemeljenek és felemeljenek”, hangzott a jó tanács.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,