Nyolc kórus és egy citerazenekar találkozója

Nyolc kórus és egy citerazenekar találkozója
Öt település nyolc kórusa adott találkát egymásnak szombaton Érmihályfalván a hagyományos, ám két év óta önálló eseményként megrendezett kórustalálkozón.

Margitta, Monospetri, Székelyhíd, Nagykároly, illetve a házigazdák három kórusa mellett Püspökladány jelenléte tette nemzetközivé azt a hagyományos kórustalálkozót, melyet idén már másodszor szerveztek meg Érmihályfalván a Nyíló Akác Napok programján kívül, melynek korábban évekig része volt. Boros József tanár műsorvezetőként ismerős arcokat üdvözölhetett, hiszen a többség visszajáró vendége az eseménynek, már a ladányiak is másodszor jöttek, ellenben először léptek fel a Bartók Béla Művelődési Házban a monospetriek. A találkozót Karsai Attila alpolgármester nyitotta meg, örömének adva hangot a sokaságot látva, és hangsúlyozta: a rendezvény van olyan jelentős, hogy a város napjának számító fesztivál programján kívül is megállja a helyét. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben több testvérváros kórusa is jelen lesz a színpadon, melyen elsőnek az a csoport lépett fel, mely bizonyítéka helyi karéneklés továbbélésének: a Csilinka, melyben 0. – V. osztályos gyerekek énekelnek furulya és zongora kíséret mellett.

Közös éneklés

A gyerekeket az ugyancsak helyi Bartók Béla Citerazenekar követte, majd sorban a Nagykárolyi Canticum Novum -Pro Ecclesia, a Székelyhídi Férfikórus, a Margittai Horváth János Társaság Vegyes Kórusa, a Püspökladányi Id.Csenki Imre Vegyes Kar, a monospetri kórus, a helyi Jubilate Deo és a Veres László Zsolt Városi Kórus lépett színpadra, a kórusvezetők röviden bemutatták csapatukat. A programban kórusművek, népdalfeldolgozások hangzottak el, a ladányiak kifejezetten nekik írt művekkel is büszkélkedhettek. A műsor zárásaként a kórusok együtt énekelték az Örömódát, majd az időközben megérkezett Nyakó József polgármester adott át ajándékokat, oklevelet a résztvevőknek, egyszersmind megköszönve a szervezők munkáját és örömmel nyugtázva, hogy a városban ez a műfaj is gyökeret ver a tánc, az irodalom, a színjátszás mellett. A találkozót a Gödör rendezvényházban fejezték be a kórusok, ahol a házigazdák terített asztallal várták őket és ahol nem sokat kellett várni, hogy felcsendüljön a nóta.

Rencz Csaba