Nyitottak a csángóföldi magyar oktatás kérdésére

A csángóföldi magyar oktatás kérdéséről valamint a moldvai csángó közösség magyar nyelvű misézésre való lehetőségéről is egyeztetett a bákói Prefektúrán Bogdan Olteanu román képviselőházi elnök és Szili Katalin magyar országgyűlési elnök.

Az RMDSZ politikájában is központi szerepet betöltő kérdések megvitatásán részt vett Kelemen Hunor ügyvezető elnök is, aki a tanácskozás után Nagypatakra és Csíkfaluba is elkísérte a Magyar Országgyűlés elnökét. Kelemen Hunor a bákói tanácskozást követően úgy vélte, a két házelnök csángóföldi látogatásának hangsúlyozott szimbolikus jelentőségén túl, kétségtelen gyakorlati haszna is van.

„A moldvai látogatás önmagában is fontos üzenet azok számára, akik eddig elzárkóztak a csángó-magyarok olyan jogos követeléseitől, mint amilyen az anyanyelvű oktatás kérdése. A két házelnök az egyértelmű nyítás, a magyar közösség számára is fontos problémákra való megoldás-keresés üzenetét fogalmazta meg. Ez a találkozó ugynakkor jó alkalom arra is, hogy a jogos követelések ellenzői újragondolják álláspontjukat, és belássák azt, amit az RMDSZ már évek óta folyamatosan hangsúlyoz: a csángóföldi magyar oktatás nem valami, vagy valakik ellen irányul, hanem azért szükséges, hogy az itt élő közösség megőrízhesse nyelvi-kulturális identitását, nemzeti önazonosságát” – foglalta össze a találkozó tapasztalatait Kelemen Hunor ügyvezető elnök.