Nyitott kapuk Nagykárolyban

Nyitott kapuk Nagykárolyban
Három nagykárolyi középiskolában tartottak tegnap nyílt napokat, a programok mindenütt színesek és ötletesek voltak, tanúságot téve az intézmények diákjainak és tanárainak kreativitásáról.

Kivételes módon nem a tanórákról szólt a tegnapi nap három nagykárolyi középiskolában, hiszen nyílt napokat tartottak. A nyolcadikos diákokat többféle, ötletesebbnél ötletesebb bemutatóval és programmal próbálták meggyőzni, hogy az adott tanintézményt válasszák. Az eseményt tervezetten hangolták össze, így a vidéki iskolákból érkezőknek nem kellett többször utazniuk.

A Nagykárolyi Elméleti Líceumban mazsorettek felvonulásával nyitották meg a „líceum napját”, ezután a különböző szaklaboratóriumokban elkezdődtek az interaktív bemutatók. Kiemelkedő volt az igen látványos, egy kiválasztott tanár és diák közt zajló, élő bábukkal játszott sakkparti, amelyiken a „leütött figurákat” két „mentős” hordágyon vitt le az aszfaltra festett tábláról. A fizika és kémia laborjaiban természetesen kísérletezni lehetett, de a kémiához vonzódó tanulók délután tizennégy órától egy úgynevezett „kémiai színdarabot” is bemutattak, ez a különböző kötések témáját járta körül (címe, „A fizikusok” mintájára: „A kémikusok”). Az informatikateremben 11 órától számítógépes játékverseny, míg a magyar nyelv és irodalom termében műveltségi vetélkedő volt. Az angol nyelvlaboratóriumban Rómeó és Júlia erkélyjelenetének megtekintése, valamint angol dalok meghallgatása után az ír népviseletbe öltözött vendégfogadó diák skót ételspecialitással és eredeti angol tejes teával is megkínálta a látogatókat. De bemutatkozott az Pro Terra Ökoklub és a diáktanács is, az angol csoportban játékos, interaktív tanulási lehetőség is volt, a mozogni vágyók pedig asztaliteniszezhettek a sportteremben.

A Iuliu Maniu Technikai Kollégiumban minden osztályban várta valami meglepetés az oda belépőt, például a gasztronómiai profilú végzős osztály cukrászati kiállítás szervezett, ahol a finom tortákat és süteményeket meg is kóstolhatták a látogatók. A közgazdaságot tanulók egy „próbacéget”, nevezetesen egy turisztikai irodát modelleztek le, itt meg lehetett tapasztalni, milyen is lehet egy cég működése a valóságban. Volt, ahol Nagykároly történelmével, kultúrájával ismerkedhettek a nyolcadikosok, máshol a nyolcvanas évek slágereire táncolva mutathatták meg ügyességüket.

A Simion Bărnuțiu Mezőgazdasági Iskolaközpont a szaktermek és műhelyek bemutatása mellett a sportra helyezte a hangsúlyt, de a középiskolás diákok egy autós ügyességi versennyel is bemutatkoztak a kisebbeknek.Rendeztek labdarúgó-bajnokságot a kastélykert pályáján, a tornateremben pedig az asztaliteniszben mérhették össze tudásukat a kíváncsi diákok, mindkét verseny pénzdíjas volt.

Címkék: , ,