Nyitott ablak Európára: virágkocsik felvonulása

A Decebal sugárút–Körös utca–Szent László tér útvonalon lesz a felvonulás
A Decebal sugárút–Körös utca–Szent László tér útvonalon lesz a felvonulás
A Debreceni Virágkarnevál idén 13. alkalommal látogat el Nagyváradra. Az augusztus 21-i ünnepi menetben öt virágkocsi vonul majd fel: Nagyvárad és Debrecen, Bihar és Hajdú-Bihar közös virágkocsija, valamint a Szent Koronát ábrázoló alkotás, az Aqvaticum és a Fórum kocsija is.

A száraz- és élővirágokkal feldíszített virágkocsik mellett néptánc, mazsorett és modern tánc-csoportok gondoskodnak a karneváli hangulatról, a karneváli menetet az a Bihorul Néptáncegyüttes nyitja meg, mely a két város közös kocsiját előző nap Debrecenben is kíséri.

A menet útvonala

A menet útvonala, 14–16 óra között: Vitéz (Decebal) utca – Körös (Tudor Vladimirescu) utca – Szent László (Unirii) tér. A menet várhatóan 15.30 órára ér a városközpontba, ahol a főtéren a forgalomnak fenntartott úton állítják ki a virágkocsikat, ahol 22.30 óráig tekinthetők meg.

Virágkocsik felvonulása – kísérők: Clevers – Margitta, Szalacsi Mazsorettek, Szentjobbi huszárok, Mystique és Angels mazsorettcsoportok – Nagyvárad, Sunshine Dance – Nagyvárad, a Francisc Hubic Művészeti Iskola fúvószenekara, Flamenco – Zenta, Unique, Mini Unique, Unique Faith – Nagyvárad, Dalma Dance – Szolnok, Mezőtúr, Kunszentmárton, Sebes-Körös-menti Pacsirták Néptáncegyüttes, Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége, Bihorul táncegyüttes.
18–19.30 óra között a Szent László téren a felvonulók színpadi műsora következik, majd 20 órától a budapesti 100 Tagú Cigányzenekar koncertezik a Szent László téren egy erre az alkalomra felállított színpadon. Ugyanaznap 20 órától az Utcakölykök című musical bemutatójára kerül sor, amely a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség koprodukciója. Helyszín: Várszínház.

Virágkarnevál Diószegen is

A Nyitott kapu Európára rendezvény bihardiószegi programja augusztus 22-én, szerdán: 17 óra – felvonulás a focipályától a határőr laktanyáig és vissza; a menetet vezetik a paptamási Odyssey és az érsemjéni Fantázia mazsorettcsoportok, a diószegi Gróf Széchenyi Huszárszázad, illetve további érmelléki hagyományőrző huszárcsapatok tagjai; élő koncertek a labdarúgó pályán: 18.30 – Călin Pop (Celelalte Cuvinte); 21 – Ismerős Arcok. A koncertekre a belépés ingyenes.

A rendezvény szervezői: Bihar Megye Tanácsa, Bihor–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Nagyvárad Municípium Polgármesteri Hivatala, Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (Visit Oradea), Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Bihardiószeg. Partnerek: Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., Debreceni Virágkarnevál, Szigligeti Színház, Regina Maria Színház, Francisc Hubic Művészeti Iskola, Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség.