Nyitogatják elméjüket a diószegi sakkozók

Széll Sándor 24 személy ellen versenyzett vasárnap. Fotó: Törő Gyula
Széll Sándor 24 személy ellen versenyzett vasárnap. Fotó: Törő Gyula
Az elmúlt hétvégén megrendezett 22. Bihardiószegi Községi Napok keretében vasárnap szimultán sakkversenyre került sor Széll Sándor kihívására: 24 személy ellen versenyzett.


A szimultán sakkversenynek a bihardiószegi kultúrotthon biztosított helyet, ahol Széll Sándor sakkmester, oktató 24 személlyel mérte össze tudását. A szimultán versenyen részt vettek a Bihardiószegi Sakk-klub tagjai, az Álmosdi Sakkbarátok, valamint az érmihályfalvai sakkozók egy csoportja. Törő Gyula, a Bihardiószegi Sakk-klub vezetője mondott köszöntőt, kiemelte beszédében, hogy előző nap, augusztus 25-én a helyi sakk-klub egy csapata, Jakab László sakkozó vezetésével részt vett Bagamérban (Magyarország) egy nemzetközi sakkversenyen, ahonnan első helyezést hoztak el, a lehetséges 20 pontból 17 pontot teljesítve. Ezt követően Széll Sándor ismertette a játszma szabályait, és minden játékossal kezet fogva megtette az első lépést a sakktáblán, 14 óra után nem sokkal.

Négy győztes ellenfél

A 24 játszmából 15-öt megnyert Széll Sándor, 5 döntetlen született és 4-en győzték le. A négy győztes ellenfél időrendi sorrendben: Hendre Fernando, Seres Sándor, Varga István és Sütő Tamás. A játék érdekessége, hogy az első vesztes félórai játék után szenvedett vereséget és a leghosszabb játszma 5 óra és 37 percig tartott.

Széll Sándor a játékot megköszönve, a Bihardiószegi Sakk-klubnak sakk folyóiratokat adományozott, az esemény szervezője pedig emlékként a bihardiószegi Zichy-kastélyt ábrázoló dísztányért adott ajándékba, valamint a Várdai József, a Zichy gazdakör elnöke által felajánlott egy-egy üveg Pinot Noir és Királyleányka bort.

Törő Enikő