Nyílvántartást készítettek

Nyílvántartást készítettek
Szatmárnémeti — Tegnap sajtótájékoztatót tartottak a szatmárnémeti Közösségi Rendőrségen, melyen Găzdac Florian igazgató beszámolt az elmúlt hónap aktivitásáról, mely során többek között számos intézkedést hajtottak végre a kéregetés megfékezésére.

Várhatóan, március 5.–én fog beindulni a koldulás megfékezését és visszaszorítását célzó program. A programban a helyi hatóságok, az önkormányzat és számos civilszervezet fog együttműködni. Găzdac elmondta, ők is jócskán kiveszik majd a részüket a munkából, mivel egy roppant zavaró jelenségről van szó.  

Az elmúlt időszakban a közösségi rendőrség munkatársai nyílvántartásba vették a megyeszékhely utcáin kéregetőket. A nyílvántartásban eddig 115 személyt iktattak be, ebből 72 férfit és 43 nőt, ebből 72 személy szatmárnémeti lakos, 39–en megyénkbeli településekről származnak, 4–en pedig más megyékből jöttek szerencsét próbálni. A nyílvántartásba vett személyek közül 17–en kiskorúak.

A februári hónap során kéregetés miatt 41 büntetést róttak ki Közösségi Rendőrség munkatársai. Az ellenőrzések során négy kiskorút csíptek fülön, majd átadták a gyermekvédelmi igazgatóság keretében működő, kiskorúak elleni erőszakkal foglalkozó szolgálat munkatársainak.

 Megszüntették

Jelenleg a megyeszékhelyen nincs sintértelep, mivel nemrég megszüntették, így az utcán kószáló kóborkutyákat nincs hová elszállítani. Ameddig nem létesítenek egy új intézmény ezzel a céllal, addig a lakosságnak felesleges a közösségi rendőrséget értesítenie, amennyiben kóbor ebbel talákozik.