Nyilvántartásba veszik a daganatos betegek

A Kolozsvári Onkológiai Intézetben november 2-án találkoztak első ízben a Közegészségügyi Minisztérium képviselői annak érdekében, hogy létrehozzák a Daganatos betegek Országos Nyilvántartását.

A Európai Unióhoz való csatlakozást követően, Románia számára is kötelezővé vált, hogy létrehozza ezt a nyilvántartást. Várhatóan nyolc regionális nyilvántartó fog az országos alá tartozni.

A nyilvántartó létrehozásának célja, hogy pontosan meghatározhassák a megbetegedésben szenvedők számát, ezzel elősegítve a gyógyításukra szánt pénzalak hatékonyabb leosztását. Ugyanakkor a pontos statisztikai adatok tükrében lehet az Országos Inkológiai Program stratégiai lépéseit meghatározni.

A novemberi első találkozón a kolozsvári és a temesvári intézetek szakemberei tartottak kurzust a nyilvántartó létrehozásának első, és legfontosabb lépéseit felvázolva az észak-nyugati, a nyugati és a központi régió területi, és megyei onkológiai szakembereinek és a leendő nyilvántartói hivatalok alkalmazottainak. Ehhez hasonló képzéseket tartanak majd az ország öt másik régiójában is.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Több pénz daganatos betegségek kezelésére
  •