ERDON Helyi hírek

2008.03.10. 10:44

Zenés áhítat Nagyvárad-Újvároson

<p><B>Nagyvárad- </B>Vasárnap délután zenés áhítatot tartottak a várad- újvárosi református templomban. A zeneirodalom olyan alkotásai csendültek fel, melyek az ismert bibliai történések egy-egy epizódjának állítanak emléket.</p>

Vasárnap délután zenés áhítatot szerveztek a nagyvárad-újvárosi református templomban Nagy JuditNoémi (szoprán), Szabó Annamária (szoprán), Orosz Otília Valéria (mezzoszoprán), Molnár Katalin (alt), Rácz Lóránd Márton (tenor), Tasnádi Ferenc Zoltán (basszus) és Thurzó Zoltán (orgonakiséret) közreműködésében. A húsvéti ünnepek közeledtével a magyar és külföldi zeneirodalom olyan jelentős alkotásai csendültek fel, melyek az ismert bibliai történések egy-egy jelentős epizódjának állítanak emléket a virágvasárnaptól Krisztus feltámadásáig. Elsőként G. F. Handel három szerzeménye csendült fel: az Im, jő már a nagy király kórusmű, a Verdi Prati című alkotás Tasnádi Ferenc Zoltán tolmácsolásában, valamint a Messiás című oratóriumból a Wie lieblich ist... Szabó Annamária közreműködésében. Giulio Caccini Ave Mariáját Nagy Judit Noémi szólaltatta meg, majd Gabriel Fauré-szerzemények következtek: a Requiemből a Libera me (Tasnádi Ferenc) és a Pie Jesu (Nagy Judit) című tételek, valamint az Ave verum (Nagy Judit és Orosz Otília).

Gyér érdeklődés

Ezt követően Orosz Otília adta elő J. S. Bach Máté Passió című oratóriumából az Erbarme dich című áriát, és játszotta el orgonán a zeneszerző d-moll Prelúdiumát. W. A. Mozart Áldunk téged, Üdvözítőnk című kórusműve orgonakisérettel hangzott el. J. S. Bach Jézusom, ki árva lelkem megváltottad című korálját a kamarakórus szólaltatta meg, majd Beharka Pál Nap és pajzs az Úr című műve csendült fel Tasnádi Ferenc, Szabó Annamária és Orosz Otília közreműködésében. Végezetül Liszt Ferenc Él a Krisztus című kórusművét hallgathatták meg a jelenlevők, méltó lezárásaképpen egy olyan színvonalas zenés délutánnak, mely mindenképpen többet érdemelt annál, hogy csak másfél tucatnyian legyenek rá kiváncsiak.

Ciucur L. Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!