Nyílt napot tartottak a nagyváradi PKE-n

Akt.:
A német szakon kvízjátékot szerveztek a nyílt nap alkalmával
A német szakon kvízjátékot szerveztek a nyílt nap alkalmával
A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) kedden megtartották az immár hagyományosnak tekinthető nyílt napot, amely során a középiskolások, elsősorban a végzősök ismerkedhettek az egyetemmel, az azon belül működő szakokkal.

 

A délutánig tartó, párhuzamosan futó programok reggel regisztrációval indultak, ahol a Székelyföldről, Partiumból, Bánságból, de a határon túlról érkező diákok jelezhették, hogy melyik tevékenységen szeretnének részt venni. A nyílt nap iránti érdeklődés nagy volt, amit a teljesen megtelt díszterem is igazolt. A diákokat dr. Pálfi József rektor köszöntötte, kiemelve, hogy az egyetem fejlődőpályán van, amihez hozzátartozik például az is, hogy immár az épületet nem bérlik, hanem az teljes egészében az egyetem tulajdonában áll. Az életben számtalan olyan döntéshelyzet előtt állunk, ahol a választásunk meghatározza a jövendőnket. A végzős diákok az érettségi vizsga sikeres teljesítését tartják szem előtt, de nemcsak az „első lépcsőfokra” kell tekinteni, hanem az utána következőkre is. Egy ilyen következő lépcsőfok az egyetem, a szak, és a szakma kiválasztása is. Ezek a döntések sem mellékesek, ugyanis a jövőnket céltudatosan kell építeni: „ti magatok írjátok a holnapotokat” – mutatott rá a rektor. A siker, a boldogabb emberré válás mögött pedig kőkemény munka áll. Megnyitó beszédét egy példázattal zárta, miszerint három embertípus létezik: az „evező csónaktípus” egyedül, csak saját eszközeivel jut előre, így sok kudarc éri, a „vitorlás csónaktípus” más emberektől, körülményektől függ, a motorcsónaktípus pedig az, amelyiket nem befolyásolják a jelen, gátló körülmények, olyan belső erővel, értékrenddel, lelki erővel rendelkezik, amely által előbbre tud jutni.

Az érdeklődőket dr. Pálfi József, az egyetem rektora köszöntötte

Ösztöndíjprogramok

A megnyitó beszédet követően Ardelean Tímea Erasmus-felelős ismertette az Erasmus- és Makovecz-programot, elmondva azt, hogy egy évben az egyetem 120 hallgatója részesül Erasmus-ösztöndíjban. A legtöbb szerződést EU-s országok egyetemeivel kötötték, ám a következő tanévtől például a hallgatók indiai és brazíliai egyetemekre is jelentkezhetnek tanulmányi mobilitási programra. A PKE hallgatóinak lehetőségük van a Makovecz hallgatói ösztöndíjprogramban is részt venniük, amelyen belül Kárpát-medencei magyar egyetemeken tanulhatnak egy félévet.

Tevékenységek

A megnyitót követően a diákok az előzetes regisztráció szerint a különböző szakok tanárai és diákjai által szervezett tevékenységeken vehettek részt. Pályaorientációs tanácsadást tartott dr. Pásztor Rita és dr. Székedi Levente, ahol az érdeklődők munkaérdeklődési kérdőívet tölthettek ki, amely alapján kiderült, melyik érdeklődéstípusba tartoznak: az irányító, szociális, módszeres, újító, avagy a tárgyias típusba. A helyes önismeret, saját kompetenciánk, érdeklődési körünk tudatosítása segít abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb szakmát válasszuk ki, és ne essünk a rosszul megválasztott munkahely csapdájába, ahol a kiégés, a frusztráció fenyeget. Az egyetem valamennyi szakja (már előzetesen) különböző versenyeket hirdetett középiskolások számára, amelyeknek döntőjére, valamint díjazásaira a nyílt napon került sor: a szociális munka szakon a „Történetem a társadalomról” elnevezésű pályázat díjkiosztását, a német szakon a Metropolen c. tanulmányi verseny kvízjátékát, illetve díjkiosztását, angolon a Winter is/isn’t coming filmes vetélkedőt, a tanítóképző szakon esszé- és plakátpályázat eredményeit, a zene és képzőművészet szakokon a Disz_harmónia verseny eredményhirdetését, közgazdaságtanon pedig „Álmom a vállalkozásom” című vállalkozói ötletverseny második fordulójának pályázatainak bemutatását szervezték meg.

A német szakon kvízjátékot szerveztek a nyílt nap alkalmával

Utóbbin a középiskolás diákokból álló csapatok vállalkozási tervekkel indultak, a bemutatás során pedig olyan részletekre is kitértek, mint az induló tőke, az alkalmazottak fizetése, szükséges engedélyek beszerzése. A tanítóképző szakon az Orkesztika Alapítvány vezetői, Fenyves Márk és Pálosi István tartottak mozdulatművészet bemutatót, illetve ismertették a mozdulatművészet történetét, amely művészetnek elméleti-tudományos, orkesztikának nevezett mozdulatrendszerét dr. Dienes Valéria (1879–1978) dolgozta ki. A művészeti tanszék szakjai workshopokat szerveztek, a szociális munka szakon interaktív bemutatót tartottak arról, hogyan lehet segíteni a függőségben szenvedő embereken. A nyílt nap András Előd és György Botond erdélyi humoristák fellépésével zárult.

A szociális munka szak tevékenységén interaktív bemutatót tartottak babákkal és egészségfejlesztési eszközökkel

Kiállításmegnyitó

A számos program között továbbá az egyetem régi épületének alagsorában a német szak tevékenységein belül megnyitották a Here I stand plakátkiállítást, amely a reformáció legfontosabb állomásait és azok hatásait ismerteti. A német nyelvű interaktív kiállítás a Debreceni Német Kulturális Fórum és a Goethe Intézet támogatásával jött létre. A kiállítás április 3-ig tekinthető meg.

János Piroska