Nyílt napot tartottak a Bonitasban

Nyílt napot tartottak a Bonitasban
Pénteken nyílt nap volt a Bonitas Speciális Oktatási Központban és kirendeltségeiben. Betekintést lehetett nyerni az intézmény mindennapi tevékenységeibe és terápiás foglalkozásaiba.

„Áldottak mindazok, akik olyannak szeretnek, amilyen vagyok, és nem gondolnak arra, hogy milyen lehettem volna” (Marjorie Chappel)-ezen mottó jegyében szerveztek nyílt napot 2018. március 9-én, pénteken a 2015-ben tömbösítéssel alakult Bonitas Speciális Oktatási Központban (Nagyvárad, Fő utca 33. szám) és kirendeltségeiben,Nagyszalontán és Érmihályfalván. A látogatók ebből az alkalomból betekintést nyerhettek az intézmény mindennapi tevékenységeibe, aterápiás foglalkozásokba. A szakemberek szaktanácsadással szolgáltak, valamint felvilágosítást nyújtottak a beiratkozás feltételeiről. Mint elhangzott, a célcsoport olyan óvodás, vagy iskolás korú gyerekek (3–18 év közöttiek), akik a következő diagnózisokkalrendelkeznek: látás- és hallássérültek, autisták, mozgássérültek,ADHD-t diagnosztizáltak náluk (azaz figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral rendelkeznek), diszlexiások, diszgráfiások, Down-szindrómával, vagy bármilyen más szellemi, fizikai fogyatékkal élnek.

„Azoknak a szülőknek a látogatását vártuk, akiknek speciális nevelésű igényű (SNI) gyermekük van, és a következő tanévben hozzánk szeretnék beíratni előkészítő osztályba, vagy akár bármilyen más korosztályú gyermeket nevelnek”- nyilatkozta az Erdon.ro-nak Kovács Krisztina gyógypedagógus. Hozzátette: a céljuk volt az is, hogy az érdeklődők lássák az iskola felszereltségét, elbeszélhessenek a pedagógusokkal és ezek függvényében helyes döntést tudjanak hozni a gyermekük jövőjét illetően, oktatása érdekében.

Önkéntesek

Varga Tünde óvodapedagógus jelezte: a nap megtervezésében a Közösségi Akciókért Országos Stratégia (SNAC) program keretében önkéntesként közreműködtek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum elsőosztályos diákjai is, Bakaity Beáta tanítónő vezetésével. Ez azt jelentette, hogy segítségükkel kézműves-foglalkozásokat szerveztek a kisiskolásoknak, illetve bárkinek, aki meglátogatta őket, valamint ugyanakkor emellett a nagyobbak számára is zajlottak terápiás tevékenységek (zeneterápia, gyógytorna, logopédia stb.).

Az említett önkéntesekkel mi is találkoztunk, Bakaity Beáta hírportálunknak azt mondta: azért tartotta fontosnak, hogy eljöjjenek, mert az osztályában is van olyan gyermek, aki fogyatékkal él, hiperaktív, illetve egyéb problémával is küszködik. A Bonitasban láthatják a tanítványai: milyen az, ha másmilyenek a gyerekek, hogy lehet velük is foglalkozni, játszani, bevonni őket a közös tevékenységekbe, miként lehet velük bánni, befogadni őket, megtanulni velük élni.

Ciucur Losonczi Antonius