Nyílt napot szervez a színház

Nyílt napot szervez a színház
Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Szigligeti Stúdióban. A Színház az iskolában nevű projektről, az Éjszaka a színházban rendezvényről és a Váraddal való együttműködésről volt szó.

Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója arra hívta fel a figyelmet: tovább folytatódik a közelmúltban létrejöttének 5. évfordulóját ünneplő Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű program, melynek keretében október 3-án, hétfő este 19 órától a kőszínházban a Ki leszek, ha nagy leszek? című előadást mutatják be. Emellett a Várad folyóirattal való stratégiai együttműködés is egy újabb szakaszába lép a jövő héten, valamint október 4-én, kedden 13 órától a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának hallgatói Dozinetti Szerelmi bájital című operájával lépnek fel Váradon. Az ingyen megtekinthető produkciót Miske László rendezte, és a helyszín ugyan a színház épülete, viszont a házigazda a Nagyváradi Egyetem művészeti kara.

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője azt mondta: idekerülése óta fontosnak tartja a Színház az iskolában-programot, hiszen lényeges, hogy a fiataloknak aktív kapcsolata legyen a színházzal, mert ennek önismeret erősítő és közösségteremtő jellege is van. A tavalyi évadban pályázatot hirdettek a középiskolásoknak, Ki leszek, ha nagy leszek? jeligével és körülbelül 80 érdekes, megrázó, őszinte, mulatságos és szomorú írást küldtek be a megszólítottak. Nem volt könnyű dolguk a jelentkezőknek, hiszen manapság 16 éves korában ki tudhatja, hogy mi lesz vele 25 év múlva? A pályaművek arról árulkodtak, hogy a váradi fiatalok érdeklődőek és tehetségesek, a beérkezett anyagokat pedig egy egységes előadássá gyúrták össze. A fellépőkkel rendezőként Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kocsis Gyula, Jerovszky Tímea, Szabó Eduárd, Szotyori József és Tasnádi-Sáhy Noémi színművészek foglalkoztak, a csoportok az Ady Líceumból, az Eminescu Főgimnáziumból, a Iosif Vulcan Főgimnáziumból, a Művészeti Líceumból, a Szent László Líceumból, a Lorántffy Gimnáziumból és a Partiumi Keresztény Egyetemről érkeztek. Novák Eszter reményét fejezte ki, hogy a társaik is megtekintik őket, és utólag megbeszélik a látottakat.

Megújult honlap

Biró Árpád Levente kommunikációs szakember arra tért ki, hogy két kulcsszó- a kereshetőség és az áttekinthetőség- jegyében megújult a színház honlapja, a három társulat egységét tükrözve. Könnyebben visszakereshető az archívum- megvan a repertoár az 1940-es évekig visszamenőleg, és az előadások is igyekeznek oda rendszerezni. Ugyanakkor kolozsvári szakértőkkel együttműködve azon dolgoznak, hogy az Infinite Dance Festival programja egy mobilapplikáció segítségével iOS és Androidos telefonokon nyomon követhető legyen, akárcsak az erdélyi magyar színházak napi műsora.

Azt is megtudtuk, hogy október 7-én, pénteken szervezik meg az Éjszaka a színházban című programot. 17 órától a színház erkély előcsarnokában a dráMÁzat pályázat Debüt kategóriájának nyertes szövegét olvassák fel (Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngól), majd 19 órától a kulisszatitkokba lehet betekinteni Az én kis hűtőkamrám című előadás nyílt próbáján. (A szerző Joel Pommerat). 20.30 órától a Lilliput Társulat előadásában erdélyi pajzán népmesék hallgathatóak meg a páholyelőcsarnokban. 21.30 órától zajlik az Élő Várad drámaprojekt a stúdió fekete termében, majd 22 órától a fehér teremben táncházzal zárul a rendezvénysorozat, a Nagyvárad Táncegyüttessel. Valamennyi eseményre a belépés díjtalan, és a színházi jegypénztár is nyitva tart 22 óráig.

Az Élő Várad projektről Tasnádi-Sáhy Péter szerkesztő elmondta, hogy a Várad folyóirat tehetséggondozó fórumának résztvevői (Biró Árpád Levente, Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa, Mihok Tamás és Jock Evelyn) egy rendhagyó írás-workshop keretében- melynek témája a tranzit volt- létrehoztak Váraddal, illetve a város társadalmi és kulturális jelenségeivel kapcsolatos szövegeket, melyek aztán Ungvári Oszkár zenész bevonásával egy színházi performansszá alakulnak át.

Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője kifejtette: október 28-án Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági költő lesz a Törzsasztal vendége, a könyvmaraton november 17-19. között fog zajlani, jövő januárban megünneplik a Törzsasztal fennálló 10 éves évfordulóját, később pedig a 15 éves Várad folyóiratot.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,