Nyílt nap volt az otthonban

Nyílt nap volt az otthonban
Nagyvárad- Pénteken nyílt napot rendeztek az egy éve felszentelt, a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthonban. Délután Böcskei László megyés püspök mutatott be szentmisét.

Egy évvel ezelőtt, 2014. május 24-én szentelte fel Exc. Böcskei László megyés püspök a Várad-Rogériuszon működő Szent Erzsébet Idősotthont, melynek jelenleg 26 lakója van. Ez alkalomból több tevékenységet is szerveztek múlt pénteken: a délelőtti órákban például ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést végeztek, Orbán Judit irányításával tornászni lehetett, a foglalkozásokat követően pedig délben Veres-Kovács Attila várad-olaszi református lelkipásztor tartott áhítatot.

Isten ajándéka

A programok megkoronázásaként délután öt órától a római katolikus egyházmegye főpásztora mutatott be hálaadó szentmisét. Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt.
Elmélkedésben Böcskei László hangsúlyozta: fontos visszatekinteni a kezdetekre, annál is inkább, mivel azóta az itt lakók megtapasztalhatták, hogy a létesítmény nem csupán egy otthont jelent számunkra, vagy egyszerű lakást, hanem ennél sokkal többet, egy olyan életteret, ahol jól és hasznos érezhetik magukat, mert befogadták őket, és tudják, hogy helyük van. Figyelnek rájuk, részei egy közösségnek, és nem csak ők számíthatnak a többiekre, hanem ők is segítségére lehetnek másoknak. Visszatekintve az elmúlt hónapokra sok szép élmény, találkozás elevenedik meg, leginkább a hétköznapok, melyek ugyan első látásra szokványosnak tűnnek, de valójában semmi sem az az életben, hiszen tulajdonképpen minden napnak a kezdete valamilyen újdonságot tartogat számunkra. Isten ajándékai ezek az új lehetőségek és tapasztalatok, melyekért hálásak kell legyünk neki.
A főpásztor ugyanakkor a pünkösdről is beszélt, kiemelve azt, hogy a Szentlélek eljövetele egészen megváltoztatta az apostolokat. Isten új távlatokat nyitott meg számukra, és ez nem csak akkor volt érvényes, hanem napjainkban is aktuális. Az otthon lakói elé is Isten folyamatosan új lehetőségeket állít, ezért csüggedés helyett inkább bízniuk kell a jövőben, és nem szabad elzárkózniuk az Úr kezdeményező jelenléte elől. Egymást és önmagukat is elfogadva tegyenek tanúságot arról, hogy egyaránt értékesek Isten előtt, és ne feledkezzenek meg arról, hogy mi mindent tehetnek még egymásért- tanácsolta.
A szentmisén közreműködött a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum három végzős diákja: Gáll Dávid ministrált, Hoffmann Pál és Szilágyi Dávid pedig gitározott és énekelt. A főpásztor buzdító szavaiért Kóhr Balázs kanonok, ny. plébános mondott köszönetet.

Ciucur Losonczi Antonius