Nyílt nap volt az Orsolya óvodában

Nyílt nap volt az Orsolya óvodában
A nagyváradi Orsolya óvoda szőlősi kirendeltsége az ,,Iskola másképp” hetében nyílt napot tartott, amelyre meghívták az intézmény jelenlegi óvodásait és azok szüleit, nagyszüleit, valamint az óvoda iránt érdeklődő gyermekeket, szülőket és nagyszülőket is.

A nap folyamán mindhárom csoportban tavaszhoz kötődő tevékenységeken vehettek részt a jelenlevők. Gyerekeknek és szüleiknek lehetősége volt együtt munkálkodni, játszani Géczi Lili, Erdei Tünde, Nagy Orsolya és Sanislav Brigitta óvónénik vezetésével. Mindenki kedve szerint választhatott csoportot, ahol valami szépet alkothatott. Készült sok aranyos katicabogár és méhecske, tavaszi virágokkal díszített képeslap és kosárka, de lehetett tavaszi virágokat és különböző tavaszi motívumot idéző gipszformát is festeni. A közös munkával készült alkotásokat boldogan, büszkén vitték haza a gyerekek, akiknek az ilyen nyílt napok nagyon sokat jelentenek, már napokkal előtte csak erről beszélnek, türelmetlenül várják, s hazainduláskor mindent kitalálnak, hogy egy kicsit még maradhassanak a szüleikkel együtt az oviban.

Miért is fontos?

Egy ilyen nyílt napból mindenki: gyerek, szülő, pedagógus, óvoda, nyertesen kerülhet ki megfelelő hozzáállás esetén. A gyerekek nagyon szeretik az ilyen napokat, mert amellett, hogy a szülő közelségének örülhetnek, lehetőségük nyílik megmutatni szeretteiknek azt a helyet, amelyet egyébként családtagjaik nélkül élvezhetnek. Megmutathatják barátaikat, kedvenc játékaikat, azt ami nekik legjobban tetszik (vagy nem) a csoportszobában, ahova máskor anya, apa nem igen szokott bejönni. A szülőnek módja van megfigyelni az óvodapedagógus kapcsolatát a gyerekekkel, mennyire tiszteli a gyerekeket, hogyan beszél hozzájuk, mennyire képes a gyerekeket magához közel engedni, segíteni őket a világ felefedezésében, a személyiségük kiegyensúlyozott fejlődésében. Láthatja a szülő, hogy az óvónő hogyan kommunikál a gyerekkel, mennyire tud minden egyes gyerekre odafigyelni, hogyan tudja biztosítani a diferenciált, egyéni és életkori sajátosságokat figyelembe vevő foglalkoztatást, milyen légkör van a csoportban, összetartó-e a gyerekcsoport, családias-e a hangulat, a gyerekek jól érzik-e ott magukat, biztonságban vannak-e, szeretnek-e a gyerekek ott lenni. Az ilyen nyílt napok által a szülőknek könnyebb eldönteni, hogy melyik óvódába írják be leendő óvodás gyerekeiket, ha a fenti megfigyelési szempontokat szem előtt tartják.
Az óvónő nyílt napokon még jobban megfigyelheti a szülő és gyermeke közti kapcsolatot, felfedezhet súlyos nevelési hibákat, megértheti egyes gyerekek viselkedési problémáit, amiknek a korrigálásában segíthet. Vannak olyan gyerekek, akik teljesen másképp viselkednek otthon, mint az óvodában, iskolában. Ezt a szülők nagy többsége nem igazán képes elhinni. Ilyen napokon erre is fény derülhet. De a legfontosabb ok ami miatt egy óvoda nyílt napot szervez az az, hogy ilyenkor megmutathatja magát, megismertetheti a szülőkkel mindazt amit az idejáró gyerekeknek biztosítani képes, és itt nem legfőképp a tárgyi feltételekre kell hangsúlyt fektetni, hanem arra, hogy oda a gyerekek reggelente örömmel menjenek, érzelmi biztonságot nyújtson azok számára, mert ezen tényezők mellett a tárgyi feltételek bár fontosak, de csupán másodlagosak. Egy óvóda attól jó, hogy mindenki tudja a dolgát: az óvónő nem akarja átvenni a szülők szerepét, de nagyon jól tudja, hogy az ő akár tőbb éves, folyamatos nevelő munkája a családi nevelés kiegészítője. A szülő nem kételkedik a pedagógus munkájában, segíti, támogatja őt abban. A szülő és az óvodapedagógus egymás nevelőpartnerei, a leghatékonyabban egymással együttműködve, egymást kiegészítve képesek elérni közös céljaikat a szeretett gyermek nevelésében. Egy ilyen kapcsolat bizalomra kell épüljön, s egy ilyen bizalmi kapcsolatot ki kell alakítani és ápolni, gondozni kell. Erre is alkamat ad egy ilyen nyílt nap megrendezése.
Az Orsolya Óvoda szőlősi kirendeltségében a nyílt nap nagyon vidám, jókedvű volt, gyerekek, felnőttek mosolygó arccal távoztak, reméljük ez egyértelmű jele volt az elégedettségüknek, annak, hogy megerősödtek abban a tudatban, hogy jó óvodát választottak, amikor gyerekeiket beiratták hozzánk, s reméljük, hogy ősztől sok új kisóvodás és szüleik fognak maguk is erről meggyőződni.