Nyílt nap az Adyban

Nyílt nap az Adyban
Nagyvárad – Diákokkal, szülőkkel telt meg szombat délelőtt a nagyváradi Ady Endre Középiskola díszterme az immár hagyományszerűen megrendezett Nyílt Nap alkalmából. Mozgalmas program következett.

Tóth Márta igazgató köszöntötte a nyolcadikos diákokat és a szülőket, s ismertette a főbb tudnivalókat. Elhangzott: az Ady Endre Középiskola a megye legnagyobb magyar tannyelvű állami iskolája, közel ezer diák tanul itt, s a bihariak mellett Szilágy és Arad megyéből is sokan jönnek. 1772 óta zajlik itt tanítás, az épület az Orsolya-rend tulajdona, s az iskola magának vallja az Orsolya-rend szellemiségét. Megtudtuk: hat IX. osztály indul ősztől, két matematika-informatika, két kémia biológia, egy filológia, valamint egy társadalomtudományi szak, s ezek közül négy osztályban intenzív idegennyelv oktatás zajlik, az egyik matemaitka-informatika osztályban pedig az informatikát tanulják intenzíven a diákok.

Tevékenységek

De nem csupán ezért ajánlható jószívvel az iskola – hanem a tanórán kívüli, úgynevezett extrakurikuláris tevékenységek miatt is, mondta az igazgató. Van többek között tánckör, kézműveskör, tematikus kirándulások, táboroztatások zajlanak, többfordulós on-line versenyek, egyéb vetélkedők, versenyek (egyesek a Balaton partján) – hogy csak néhányat említsünk. Szó esett még a 80 férőhelyes bentlakásról is, kevéssel utána pedig a résztvevőket öt csoportba osztották, s elkezdődött az iskolalátogatás.

Tizenegy helyszín

Miközben a szülők külön beszélgetésen vettek részt Tóth Márta iskolaigazgatóval, a diákok a különböző laboratóriumok, szaktantermek mellett a sporttermet, a tánckör, a vitakör, a képzőművészeti kör színhelyét, továbbá a könyvtárat. Összesen tizenegy helyszínre vitték el az összes csoportot. A kémialaborban Takács Péter kémiatanár egyszerű, de látványos kísérleteket mutatott be, a fizikalaborban pedig Bogdán Károly fizikatanár osztott meg sok érdekességet a diákokkal. Többek között azt is megtudhatták a nyolcadikosok, hogy a plazmalámpa radioaktív sugárzást bocsát ki a Geiger-Műller készülék szerint, akárcsak a plazmatévé – miközben az LCD-monitornál, vagy a klasszikus képernyőnél nem jelez a készülék. A képzőművészeti kör helyszínén az Adyba járó diákok áltla készített festményeket, fényképeket nézték meg.

Címkék: , ,