Nyílt nap a nagyváradi Vízműnél

Nyílt nap a nagyváradi Vízműnél

Bihar megye – Csütörtökön, a Gazdálkodók (közművek, lakossági szolgáltatók, helységgazdálkodási vállalatok) Napján nyílt napot tartott a Vízügyi Társaság.

Egész napos programot terveztek, ahol megismertethetik mindenkivel munkájukat, ezért több száz meghívót küldtek szét a számlákhoz csatolva a lakótársulásoknak, mondta Mariana Barna, a cég környezetvédelemért és a víz minőségéért felelős részlegvezetője. Ennek nem volt nagy foganatja, a meghirdetett időpontban csupán pár sajtós volt a helyszínen, akiket a cég alkalmazottaival együtt láttak vendégül. Tudniillik a D.Zamfirescu utcai székhelyen sokan dolgoznak, akik még soha nem jártak a vízműben és a vízminőséget ellenörző laboratóriumban, most nekik is egy „kirándulást” tartottak.

Tilos szennyezni

Először a Kolozsvári úton (a Tokai teleptől északra) lévő telepre mentünk, ahol Alin Costea mérnök kalauzolt az idegenek számára egyébként zárt területen. Térkép előtt magyarázta el, hogy mintegy 280 hektáron terül el a vízmű, a megyeközpont ivóvizét a Sebes Körösből, illetve altalaji víből nyerik. A nevezett területen tilos minden olyan tevékenység, mely szennyezheti a vizet. Mi egyébként csak annyi vizet láttunk a zárt rendszer mellett, ami Körösben folyt a főépület mellett, illetve, ami a pohárban volt, mellyel megkínáltak megmutatni, a „csapvíz” kifogástalan minőségű. Következett a P.Rares utcai központ, ahol a szerződéskötések és számlázások mellett a minőségellenőrzést végzik.

Csapi vagy ásványvíz?

A laboratórium vezetője, Marinescu Maria beszélt arról, hogy a vízműtől, a város több pontján lévő ellenőrzési pontokról, illetve az esetleges lakossági panaszokból eredő mintákat naponta elemzik. Ha csőtörés után zavaros a víz, a megoldás, hogy 1–2 percig folyassuk a csapot, míg letisztul, tanácsolta, hozzáfűzve, hogy szerinte a váradi víz minősége mellett mosáshoz vízlágyítót használni egyszerűen pénzkidobás. Érdekes módon a legprovokálóbb kérdéseket egy cégen belüli munkatárs tette fel, oknyomozó riportereket megszégyenítő furmányossággal. Mikor mindenre választ kapott, egy végső keresztkérdést vetett be: ha olyan jó a vízminőség, a cég miért ásványvizet ad a hőségben alkalmazottainak?

Rencz Csaba