Nyílt levél Toró T. Tibornak

Winkler Gyula és Toró T. Tibor
Winkler Gyula és Toró T. Tibor
Winkler Gyula, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának Szórvány Frakciója elnöke nyílt levélben kérte Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét, hogy a szórványmegyékben az EMNP ne indítson saját jelöltet.

 

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke részére

Tisztelt elnök úr!

A sajtóból szereztem tudomást az Erdélyi Magyar Néppárt parlamenti választási előkészületeiről, azon szándékáról, hogy szórványmegyékben is jelölteket állítanak.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának Szórvány Frakciója nevében felhívom az EMNP vezető testületét, hogy vizsgálja felül jelöltállítási szándékát és ne indítson jelölteket azokban a megyékben, ahol a magyarság demográfiai aránya tíz százaléknál kisebb.

Véleményem szerint az EMNP jelöltindítása Erdély-szerte a román politikai pártok választási érdekeit szolgálja. Ez hatványozottan igaz a szórvány megyék esetében, ahol a jelenleg érvényben lévő választási törvény amúgy is csekély lehetőséget ad magyar mandátum szerzésére, ellenjelölt indulásával pedig a meglévő esélyek tovább csökkennek. Emlékeztetném, hogy bevezetésekor, 2008-ban az RMDSZ egyedül volt a politikai alakulatok között, amely kifogásolta az új választási törvényt. Személyesen 2008-ban és most is választási rulettnek minősítettem ezt a rendszert, viszont tény, hogy az arányos képviselet elvét megtartva lehetőséget ad a szórvány megyék valamelyikében is mandátum szerzésére.

Ön korábban szórványközösségben fejtette ki politikai tevékenységét, nem kell tehát hosszasan magyaráznom azt, hogy milyen fontossággal bír a szórványmagyar közösségek megmaradása és fejlődése szempontjából érdekeiknek közvetlen parlamenti képviselete.

Bízom, abban, hogy az erdélyi magyar szórványban élő közösségek javát szolgáló felhívásom meghallgatásra talál.

2012. október 24.

Tisztelettel,

Winkler Gyula, az SZKT Szórvány Frakciójának elnöke