Nyílt levél Pásztor Gabriella államtitkárhoz

Kedves Gabriella, mindenekelőtt bemutatkoznék, bár régóta ismerjük egymást. A nevem Ujvárosi Edit, született Dobai, családfám kutatása közben nem bukkantam egyetlenegy román vagy más nemzetiségű ősre a magyaron kívül.

Tizenkét évig magyar tagozaton jártam iskolába – Szentkirályi Aladár és Szép Éva tanították a magyar nyelvet –, úgy is érettségiztem. Az egyeteme(ke)t valóban román nyelven végeztem, hátrányban is voltam emiatt a románokkal szemben, átlagosan 2 jeggyel kaptam kevesebbet a vizsgákon. 1990 óta tanítok biológiát, kizárólag magyarul.

Nyelvvizsga, miért?

Ezek után felteszem Önnek a kérdést: miért is kellett nekem 2008. július 14-én magyar nyelvből vizsgáznom? (Az olvasók számára jegyzem meg, hogy ez a nyelvvizsga azok számára találtatott ki – egyébként nagyon helyesen –, akik magyar iskolákban szeretnének tanítani, de nem magyar nemzetiségűek, vagy nem magyarul tanultak.) Én viszont az utóbbi tíz évben 8-szor vizsgáztam az anyanyelvemből, vagyis abból, hogy beszélek-e elég jól magyarul ahhoz, hogy taníthassak. Felháborító és megalázó! A szomorú pedig az, hogy van, aki ezzel a módszerrel, így, egyet is ért. Megjegyzem, hogy mindkét engem (is) vizsgáztató magyar szakos tanárnőt én tanítottam biológiára. Láss csodát, magyarul! Utólagosan szeretném megköszönni nekik, hogy behívtak vizsgázni, magamtól nem mentem volna, és akkor a jövő tanévben nem taníthattam volna magyar iskolában. Nem vicc!

Magyarok, magyarból

Nem vagyok egyedül ezen aggályokkal. Évről évre találkozom a magyar nyelvvizsgán ugyanazokkal a pedagógus kollégákkal. Magyarokkal! Mivel azonban Ön már egyszer egyetértett velem ebben a témában, megígérte, és mégsem változtatott a módszeren, most sem várok mást. Ezért igyekezni fogok, hogy jövő ilyenkorig, amikor majd újra vizsgáznom kell, ne felejtsek el magyarul!

Ujvárosiné Dobai Edit biológiatanár, Nagyvárad