Nyilatkozat az ukrán oktatási törvény kapcsán

Nyilatkozat az ukrán oktatási törvény kapcsán
Az RMDSZ nagyváradi székházában tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő, a külügyi szakbizottság elnöke arról számolt be, hogy a Szövetség kezdeményezésére, illetve az ő előterjesztése nyomán a testület egy nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai oktatási törvény kapcsán.

A diplomáciában szokatlanul kemény hangvételű dokumentum kitér arra, hogy Románia minden nemzetközi fórumon támogatta és támogatja Ukrajna közeledését az EU-hoz. Emlékeztet arra is, hogy Románia az EU első tagállamaként ratifikálta az Európai Unió és Ukrajna által kötött társulási megállapodást, de ugyanakkor a kidolgozói felhívást intéznek Ukrajna elnöki hivatalához is, abból a célból, hogy az oktatás megreformálására vonatkozó törvényt küldje vissza felülvizsgálás céljából a törvényalkotó testületnek, a Ráda felsőházának. Egy román és ukrán törvényhozókból összeállított küldöttség létrehozását javasolják, amely a párbeszéd mentén és az európai értékeket figyelembe véve tenne javaslatot ezen oktatási törvény jobbítására. A nyilatkozat megerősíti azt is, hogy Románia továbbra is határozottan támogatja Ukrajna EU-hoz való közeledését.

Megjegyzendő, hogy a dokumentum megfogalmazói azt kérik Románia kormányától és elnöki hivatalától, hogy lépjen fel határozottan a nemzetközi struktúrákban, illetve a kétoldali kapcsolatokban az Ukrajnában élő kisebbségek nyelvi és kulturális identitása megóvása (ez kifejezetten az RMDSZ kérésére lett rögzítve) érdekében, kiemelt figyelmet fordítva az Ukrajnában élő románokra.

Ciucur Losonczi Antonius