Nyilatkozat az ukrán oktatási törvény kapcsán

Nyilatkozat az ukrán oktatási törvény kapcsán
Az RMDSZ nagyváradi székházában tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő, a külügyi szakbizottság elnöke arról számolt be, hogy a Szövetség kezdeményezésére, illetve az ő előterjesztése nyomán a testület egy nyilatkozatot fogadott el az ukrajnai oktatási törvény kapcsán.

A diplomáciában szokatlanul kemény hangvételű dokumentum kitér arra, hogy Románia minden nemzetközi fórumon támogatta és támogatja Ukrajna közeledését az EU-hoz. Emlékeztet arra is, hogy Románia az EU első tagállamaként ratifikálta az Európai Unió és Ukrajna által kötött társulási megállapodást, de ugyanakkor a kidolgozói felhívást intéznek Ukrajna elnöki hivatalához is, abból a célból, hogy az oktatás megreformálására vonatkozó törvényt küldje vissza felülvizsgálás céljából a törvényalkotó testületnek, a Ráda felsőházának. Egy román és ukrán törvényhozókból összeállított küldöttség létrehozását javasolják, amely a párbeszéd mentén és az európai értékeket figyelembe véve tenne javaslatot ezen oktatási törvény jobbítására. A nyilatkozat megerősíti azt is, hogy Románia továbbra is határozottan támogatja Ukrajna EU-hoz való közeledését.

Megjegyzendő, hogy a dokumentum megfogalmazói azt kérik Románia kormányától és elnöki hivatalától, hogy lépjen fel határozottan a nemzetközi struktúrákban, illetve a kétoldali kapcsolatokban az Ukrajnában élő kisebbségek nyelvi és kulturális identitása megóvása (ez kifejezetten az RMDSZ kérésére lett rögzítve) érdekében, kiemelt figyelmet fordítva az Ukrajnában élő románokra.

Ciucur Losonczi Antonius0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .