Nyert a bicikliútépítő pályázat

Nyert a bicikliútépítő pályázat
Kedvező elbírálásban részesült öt magyarországi és romániai település közös bicikliútépítő pályázata. A munkálatok még az idén elkezdődhetnek.

Berettyóújfalu, Mezőpeterd, Biharkeresztes, illetve Bors és Nagyvárad közös projektje keretében összefüggő kerékpárúttal kötik majd össze Berettyöújfalut és Nagyváradot, valamint a többi felsorot települést. Az erre vonatkozó pályázatot a benyújtók megnyerték, így április elején a projektvezetőnek számító Berettyóújfalu önkormányzata aláírja a szerződést a  VÁTI a Románia-Magyarország Finanszírozási Program Központi Elbíráló Bizottságával. Az 5,8 millió eurós összértékű projektből 1,3 millió euró Nagyváradra esik, ahol ennek a projektnek a keretében 8,6 kilométer hosszú bicikliutat építenek ki a Szent László hídtól egészen Borsig. Delorean Gyula nagyváradi helyi tanácsos a témában tartott keddii sajtótájékoztatón elmondta, hogy július végére véget ér az engedélyeztetési eljárás, utána nemzetközi közbeszerzési versenytárgyalást írnak ki, melynek lefutási ideje további 60-90 nap. Októberben dől majd el, hogy ki fogja elvégezni a munkálatokat, tehát még az idén elkezdődhet  kivitelezési munka. Delorean hozzátette, hogy a talajmunkálatok, melyek nem igényelnek közbeszerzési eljárást,  Nagyváradon már most elkezdődnek. A kivitelezéssel kevesebb mint két év alatt végeznek, vetítette előre a jövőt Delorean. A bicikliút, melyet speciális burkolóanyaggal látnak majd el, a Borsi út baloldalán fog haladni Nagyvárad felé, majd a város nyugati részén lévő közúti és vasúti híd utáni első gyalogátkelőnél letér a Körös part irányába, és a Sebes Körös partján fog haladni a polgármestei hivatalig. Delorean végezetül elárulta az is, hogy Hegyalján játszóteret alakítanak ki.

Bicikliút és partrendezés

 Pásztor Sándor a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője ugyanazon a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a jövő héten átadják a munkaerületet a Kis-Körös biharpüspöki részének becsövezésére. A tervek szerint a folyórészt 1,3 kilométer hosszúságban befedik, és bicikliutat építenek ki rajta, majd összekötik azt a már meglévő püspöki bicikliúttal. Ha ez a terv megvalósul, akkor Biharpüspökiben 2,6 kilométer hosszúságú bicikliúton közlekedhetnek majd a kerekesek. Pásztor állítása szerint jövő nyárra elkészül az említett munkálat, mely a vízügy részéről nyolcmillió lej értékű beruházást jelent.Végezetül Pásztor Sándor tudatta  azt is, hogy a Püspöki úton fákat ültettek el a hétvégén, illetve bejelentette, hogy május végéig befejeződnek a püspöki út folytatását képező közút felújítási munkálatai, a határidő túllépése esetén a kivitelező nagy értékű kötbért lesz kénytelen fizetni. A munkálatok itt a jövő héten kezdődnek. A kivitelezés a jövő héten kezdődik,

Pap István