Nyelvtanulás játszva, vidáman a Szacsvayban

A francia asztalnál társasjátékoztak
A francia asztalnál társasjátékoztak
A váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában a héten, keddtől csütörtökig a gyerekek játékosan fejlesztették nyelvtudásukat, a délelőtti foglalkozásokon a magyar, román, angol és német nyelvek mellett a francia és dán nyelvvel is megismerkedhettek.

A nyári vakációhoz legtöbben – legfőképpen a gyerekek – az iskolától való szabadulást kapcsolják, ám a Szacsvay Általános Iskolában a nyár is tartogatott olyan programokat, amelyeken a tanulás csupán játéknak tűnt. A múlt héten a nyári tábor témája a tudomány körül forgott, kísérleteket végeztek, a héten pedig a nyelvtanulás, a nyelvi kompetenciák fejlesztése volt a középpontban. A nyelvtanulás játékos formában történt, step-by-step módszerrel, így mindenki minden állomáson megismerkedhetett egy-egy idegen nyelvvel, de az anyanyelv sem maradt háttérben, különböző játékokkal fejlesztették a gyerekek szókincsét. Így összesen hat állomáson folyt a tanulás: francia (Pásztor Gabriella igazgatónő vezetésével), dán (Nyitrai-Tunyogi Réka és Szabó Teréz irányításával), angol (Tóth Annamária, Kovács Enikő), német (Zahu Valéria, Alföldi Andrea), magyar (Vincze Melinda) és román (Vincze Melinda, Székely Anna, Kun Ildikó). A nyelvtanulás mellett azonban a zenés foglalkozás (Kiss Tünde) és a mozgás (Bica Tünde, Vanca Daniel, Tar Éva) sem maradt el. A három nap során a foglalkozások szerves része volt a testmozgás is, a zenés-táncos zumba a gyerekek nagy kedvence volt. Csütörtökön például Pitbull Fireball száma mozgatta meg az elemis és gimnazista gyerekeket, de a héten nem maradhatott el a Despacito sem.


Játék minden formában

Az iskolaudvaron berendezett állomásokon a gyerekek különböző játékok által fejleszthették nyelvtudásukat. Ottjártunkkor a francia asztalnál társasjátékozás folyt, a dán köszönési formákat képek segítségével sajátíthatták el, az angol csoportnál utasítások alapján rajzoltak le egy igencsak fura szörnyet, akinek három szeme volt, a magyar csoport szó-kirakóst játszott, a német asztalnál mondókákat tanultak, a román asztalnál pedig állatok körülírása által fejlesztették szókincsüket a gyerekek. A három nap során a résztvevők minden nap kaptak uzsonnát. A nyári tábor, amelynek projektfelelősei Pásztor Gabriella, Tunyogi Katalin és Tăut Eliza volt, igazi játszva tanulássá vált közel 80 résztvevő gyerek számára, egyben átvezetett a játék és a tanulás között, hiszen nemsokára itt az iskolakezdés.

János Piroska