Nyáron is zajlanak a munkálatok a Püspöki Palotánál

Fotó: Micaci Cristian
Fotó: Micaci Cristian
Teljes erővel folynak a nyári hónapokban is a nagyváradi Püspöki Palota felújítási munkálatai, az olykor több napig tartó esős idő ellenére.

Matuz Zsolt projektfelelős elmondása szerint a tetőszerkezet helyreállításával 40%-ban készültek el. Tovább zajlanak a tartószerkezeti beavatkozások a fedélszéken, az alagsorban tervezett munkálatok 80%-ban készültek el és a homlokzat felújításával is közel 30%-nál tartanak. Jelenleg harminckilenc eredeti kő ablakkeret tisztítása és szilárdítása van folyamatban. A déli szárny ablakai új, tölgyfa kereteket kaptak, amelyek megegyeznek az eredeti ablakok formájával.

Tűzvíz hálózatot alakítanak ki a palota körül, korszerű előírásoknak megfelelően és zajlik a közművesítés. A tetőhéjazatot folyamatosan cserélik: héjazatot bontanak, fa oromdíszeket javítanak és cserélnek ott, ahol szükséges. A munkacsapat (megrendelő, projektfelelős, kivitelező) heti rendszerességgel – szükség esetén gyakrabban – tart egyeztető megbeszéléseket, helyszíni vizsgálatokat, és folyamatos a munkatelepi felügyelet. Legkésőbb július hónap végéig megtörténik a Körösvidéki Múzeum teljes kiköltözése, akkor hivatalosan is át fogják adni a kulcsokat, így az épület minden helysége hozzáférhetővé válik. A projekt vezetőinek megítélése szerint, a déli szárnynak teljes külső felújítása három hét múlva ér véget, és a terveknek megfelelően folyó év augusztus végéig az épület főszárnyának a fele is elkészül.