Nyáron emelkedik az illegális határátlépők száma

Nyáron emelkedik az illegális határátlépők száma
Migránsok, menekülők, de még uniós polgárok is megkísérelnek a zöld határon és a határátlépőknél is átjutni illegálisan a román-magyar határon. Vannak, akiknek segítőjük is akad.

A július 1. – augusztus 21. időszakban 567 ember próbált meg a zöld határon átjutni a román-magyar határon és további 94 olyan személyt tartóztattak fel a román-magyar határszakasz valamelyik határátkelőjén, akik illegálisan akartak átjutni Magyarországra, közülük 81 személy valamilyen járműben volt elbújva, 13 személy hamis iratokkal jelentkezett a határátlépő pontnál. A legtöbben, nyolcvannégyen, a Nagylak II. határátkelőn próbáltak meg illegálisan Magyarországra jutni. Az említett 94 személy közül hét uniós állampolgár volt, emellett 43 iraki, 31 pedig szíriai állampolgár volt. Mindezeket a számadatokat Bondar Marin, a román-magyar határon lévő határátkelőket koordináló Nagyváradi Területi Határrendészti Felügyelőség vezetője ismertette csütörtökön sajtótájékoztató keretében. Tőle megtudtuk, hogy a határrendészek az év elejétől számítva 39 olyan személyt kaptak el, akik a migránsok illegális határátlépését segítették, közülük huszonegy személyt a július 1. – augusztus 21. időszakban kapcsoltak le.

Hogyan csinálják?

Az országot illegálisan elhagyni szándékozók különböző járművekkel Nagyváradra vagy Aradra utaznak, ezt követően taxival mennek valamelyik határtelepülésre, onnan gyalog vágnak neki a zöld határnak, általában a mobiltelefonjuk segítségével tájékozódnak, de nyolc esetben összesen tizenkét segítő irányította őket a zöldhatáron, míg kilenc esetben a segítők a határátkelőn próbálták meg törvénytelenül átjuttatni az embereket. Bondar Marin elmondta, hogy az illegális határátlépőket segítő személyek ellen büntetőjogi eljárást kezdeményeznek, a segítőket átadják a bíróságnak, és a bíró dönti el, hogy letartóztatják, bírói felügyelet alá helyezik őket, vagy szabadlábon védekezhetnek.

Az utóbbi másfél hónapban megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma, Bondar szerint minden év nyári időszakában megtapasztalható jelenség ez, ami valószínűleg annak tudható be, hogy az őszi, téli időszakban sokkal nehezebb átjutni a zöldhatáron. Kérdésünkre válaszolva Bondar elismerte: elképzelhető, és volt is rá példa, hogy migránsoknak sikerül átjutni a román-magyar határon úgy, hogy egyik ország határrendészete sem vette őket észre. Közölte, hogy az idén két alkalommal értesítették a váradi hátérrendészetet olyan kisebb csoportokról, amelyek Romániából jutottak ki Németországba, illetve Ausztriába. Mindazonáltal sokkal kevesebb azoknak a száma, akiknek sikerül illegálisan átjutniuk a román-magyar határon, azokénál, akiket akiket sikerül elkapni – tette hozzá. Mint mondta, a román-magyar határon nagyon sok teherautó jelentkezik határátlépésre, és nincs sem lehetőség sem kapacitás minden teherautót alaposan átvizsgálni. Sőt, vannak Törökországból érkező kamionok, amelyek vámhivatali pecséttel utaznak, és ezeket a pecséteket a határrendészet nem bonthatja fel csak abban az esetben, ha erős a gyanú, hogy a jármű migránsokat szállít. Ilyen esetben értesítik a vámhivatalt, és csak ez utóbbi engedélyével és közreműködésével lehet kinyitni a gyanús teherautó rakterét.

Eljárás

Bondar elmagyarázta, hogy nem csak a segítők, de az elkapott illegális határátlépők esetében is büntetőjogi eljárást kezdeményez a határrendészet. Felhívta a figyelmet arra, hogy külön kell választani azokat a migránsokat, akik kértek menedékjogot Romániában, és azokat, akik nem kértek, az előbbieket csak a nyitott táborokba irányíthatják, ahonnan bármikor elmehetnek, míg a zárt táborokba csak azokat küldik, akik nem kértek menedéket Romániától. „Minden olyan bevándorlónak, aki menedéket kér Romániától, szabad mozgása van az ország területén, és addig marad Romániában, amíg el nem bírálják a kérelmét, azt követően a jogi döntésnek megfelelő intézkedések következnek” – hangsúlyozta. Elmesélte, hogy augusztus 19-én, szombaton délután Nagylak közelében a zöldhatáron lekapcsoltak egy huszonöt főből álló migránscsoportot, vasárnap éjszaka pedig egy teherautóban negyvenkét illegális határátlépőt kapcsoltak le, akik közül tizenöt ember azok közül való volt, akiket egy nappal korábban a huszonöt fős csoportban fogtak el. „Sajnos mivel a menedékkérő migránsoknak szabad járásuk van az országban, ők akár már néhány óra múlva újra megkísérelhetik az illegális határátlépést” – fogalmazott Bondar. Hozzátette: ha kisebb lekapcsolt csoportról van szó, akkor a határrendészet a nyitott táborokba szállító vonathoz vagy mikrobuszhoz kíséri őket, majd a tábor vezetőségétől kapnak tájékoztatást arról, hogy az elkapott migránsok mikor jelentkeztek. Nagyobb csoportok esetében a határrendészet maga szállítja az embereket azokba a táborokba, amelyeknek van befogadó kapacitásuk

Problémák

Újságírói kérdésre válaszolva Bondar kifejtette, hogy a határrendészet több problémával is küzd, talán az a legfőbb gond, hogy nincs kellő állomány a megnövekedett feladatok ellátására, például nem tudják a határon ellátni az elkapott migránsokat. Elárulta, hogy tegnapelőtt a jezsuita rend egyik képviselője látogatta meg a határrendészetet és ígéretet tett arra, hogy keres olyan civil szervezeteket, amelyek a határon elkapott migránsoknak élelmet biztosítanak majd. A határrendészetnek nincs erre anyagi kerete, ezért jelenleg a lekapcsolt migránsokat csak abban a gyűjtőközpontokban látják el, ahova a határról irányítják őket. További problémát okoz a fordítás, ugyanis a migránsok zöme nálunk ritkának számító nyelven beszél, ezért meglehetősen nehéz a megfelelő hivatásos tolmácsot megkeresni, utána pedig meg is fizetni a tolmács munkáját.

Pap István