Nyárig befejezik a felújítást

Illusztráció
Illusztráció
Idén júniusig befejezik a nagyváradi Székesegyház felújítását, a munkálatok 90 százalékával elkészültek. A szentély mögött külső fal, és a püspöki palota felőli oldal egy része maradt még hátra.

Idén nyárig végeznek a nagyváradi Székesegyház felújításával, a munkálatok 90 százalékával elkészültek- tájékoztatta kedden az Erdély Online-t Mons. Fodor József plébános, általános helynök. 2016-ban a püspökség több mint 833 ezer lejjel, míg az önkormányzat 800 ezer lejjel járult hozzá a renováláshoz, 2017-re pedig 429 ezer lejt szánnak még a kivitelezésre: a szentély mögött külső fal, illetve a püspöki felőli oldal egy része maradt még hátra. A korábbi évek kiadásával együtt eddig több mint 2,3 millió lejt költöttek a restaurálásra a tetőzet javításán kívül, mely összeghez a plébánia körülbelül 50 ezer lejjel járult hozzá, a hívek adományainak is köszönhetően.
Egyébként 2016-ban a Székesegyházi Főplébánia nyilvántartásában feljegyezték, hogy 66 keresztelőt tartottak- 34 fiú és 32 lány-, az első áldozók száma 51 volt, a bérmálkozóké 46. Ötvenöt pár kötött házasságot, és 51 temetés volt. Bár sajnos a római katolikus hívek esetében is elmondható, hogy fogynak- tizenöt évvel ezelőtt például még körülbelül 200 keresztelőt regisztráltak a főplébánián- 2015-höz viszonyítva nem romlott a statisztika.
A teljes egyházmegyére vonatkozó adatok összegzése folyamatban van. A 2002. évi hivatalos népszámlálási adatok alapján a 12 ezer négyzetkilométeren elterülő Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye teljes lakossága 850 ezer fő, melyből a római katolikusok száma 34 ezer. Hatvanegy plébánia van, az anyanyelv szerinti megoszlás alapján pedig 75,9 százalékuk magyar nemzetiségű, 15,6 százalékuk szlovák, 3,3 százalékuk roma, 3,9 százalékuk román és 1,3 százalékuk német.

Ciucur Losonczi Antonius